Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. júna 2024 o 14:54
Čas čítania 0:33

Situácia sa pre mnohých alergikov ešte zhorší. Vo vzduchu pribudne nový alergén

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V ovzduší sa postupne začne vyskytovať aj vyššia koncentrácia peľu zo silného alergénu, ktorý sa objavuje v lete.

Peľová sezóna pokračuje na celom území Slovenska. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy dominovali v ovzduší aj v uplynulých dňoch. Vyššie denné koncentrácie zaznamenali v oblastiach s menšou zrážkovou činnosťou. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ skorocelu, štiavu, gaštana, bazy či lipy.

Pribudnú nové pele 

„Znížená zrážková činnosť a vietor prispievajú k celkovému nárastu denných koncentrácií peľu a spór v ovzduší. Predpokladáme, že peľ tráv dosiahne alergiologicky významné denné koncentrácie na celom území Slovenska. Narastať budú aj denné hladiny peľu pŕhľavovitých a skorocelu. Pomaly sa začne vyskytovať v ovzduší aj peľ ďalšieho silného alergénu leta – paliny,“ uviedla Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv zachytili v Banskej Bystrici a Nitre. Stúpli aj denné koncentrácie peľu skorocelu a najmä pŕhľavovitých, ktoré dosiahli najvyššie hladiny v Banskej Bystrici, Bratislave, Košiciach a Nitre.

Anketa:
Si na niečo alergický/-á? 
Áno, ale neviem na čo, skrátka stále smrkám.
Áno a viem aj na čo.
Nie.
Áno, ale neviem na čo, skrátka stále smrkám.
22 %
Áno a viem aj na čo.
67 %
Nie.
11 %
Domov
Zdieľať
Diskusia