Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
1. júla 2024 o 8:22
Čas čítania 0:42

Na Slovensku dnes platia výstrahy pred búrkami s krúpami. Zasiahnu najmä východné Slovensko, hrozia aj škody na majetku (+ mapa)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Východné Slovensko dnes zasiahnu intenzívne búrky.

  • Na Slovensku treba do pondelka 1. júla počítať s búrkami. Upozorňuje na to SHMÚ, ktorý vydal výstrahy prvého a druhého stupňa. 
  • Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Košický kraj a väčšinu Prešovského kraja. 
  • Podľa meteorológov je však malá pravdepodobnosť výskytu silných búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov za 30 minút, nárazmi vetra s rýchlosťou 70 až 110 kilometrov za hodinu a s krúpami s priemerom dva centimetre.

Prečo je to dôležité: Varovanie občanov pred nebezpečnými prírodnými javmi môže pôsobiť ako prevencia. Správy umožňujú ľuďom plánovať a pripraviť sa na nadchádzajúce hodiny či dni a eliminovať riziko nepredvídateľných situácií.

Citát: „Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže
spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity
a ohrozené zdravie,“ 
píše SHMÚ.

Širší kontext: Pre okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Poprad a Levoča platia výstrahy prvého stupňa. V týchto okresoch je podľa meteorológov malá pravdepodobnosť výskytu búrok spojených s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 mm za 30 minút, nárazmi vetra 65 až 85 km/h a s krúpami.

SHMÚ
Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia