Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
1. júla 2024 o 12:40
Čas čítania 0:57

Pellegrini vysvetlil, prečo podpísal zákon o STVR. Verí, že v Rade budú osobnosti, za ktoré sa nebudeme hanbiť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Prezident verí, že v Rade STVR budú osobnosti, za ktoré sa občania nebudú hanbiť.

  • Prezident Peter Pellegrini zdôvodnil podpis zákona o Slovenskej televízii a rozhlase tým, že legislatíva podľa neho nezakladá dôvodné podozrenia z nesúladu s Ústavou SR a nezasahuje do slobody slova.
  • Pellegrini v tom nevidí rozpor a ani so súčasnými medzinárodnými normami, ktorými je viazaná SR.
  • Zároveň verí, že napriek zmierneniu podmienok na členstvo v Rade STVR zveria príslušné ministerstvá a parlament tieto posty osobnostiam, za ktoré sa občania nebudú musieť hanbiť. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Prečo je to dôležité: Od augusta budúceho roka sa začne uplatňovať nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie, ktorým sa stanovuje spoločný rámec pre mediálne služby na vnútornom trhu a mení sa smernica zvaná Európsky akt o slobode médií. Pellegrini upozorňuje, že vláda musí posúdiť, či je medzi nariadením a novým zákonom súlad.

Citát: „Ak sa vládna koalícia dovoláva väčšej odbornosti pri riadení verejnoprávneho média, nech k nej sama prispeje zvolením skutočných odborníkov, za ktorých hovorí ich celoživotná práca v mediálnej či ekonomickej oblasti a nie výstrelky na sociálnych sieťach či spochybňovanie základných vedeckých faktov,“ vyhlásil Pellegrini.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Rozhlas a televízia Slovenska sa mení na Slovenskú televíziu a rozhlas. Riaditeľa bude po novom voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý v pondelok nadobudol účinnosť. Dňom účinnosti zákona zároveň zaniká funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články: 

20. júna 2024 o 21:31 Čas čítania 2:01 RTVS končí, nahradí ju STVR. Parlament prijal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase RTVS končí, nahradí ju STVR. Parlament prijal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase
1. júla 2024 o 7:54 Čas čítania 0:36 Prezident Peter Pellegrini na poslednú chvíľu podpísal zákon o RTVS. Televíziu čakajú veľké zmeny Prezident Peter Pellegrini na poslednú chvíľu podpísal zákon o RTVS. Televíziu čakajú veľké zmeny
21. júna 2024 o 7:12 Čas čítania 0:43 PS sa pre zákon o STVR obráti na Ústavný súd. Opozícia si myslí, že vláda bude v novej televízii vysielať svoju propagandu PS sa pre zákon o STVR obráti na Ústavný súd. Opozícia si myslí, že vláda bude v novej televízii vysielať svoju propagandu
Späť
Zdieľať
Diskusia