Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
1. júla 2024 o 7:54
Čas čítania 0:36

Prezident Peter Pellegrini na poslednú chvíľu podpísal zákon o RTVS. Televíziu čakajú veľké zmeny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Prezident podpísal zákon o novej Slovenskej televízii a rozhlase.

  • Prezident SR Peter Pellegrini v nedeľu podpísal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase.
  • Pellegrini vopred avizoval, že pokiaľ v zákone nebude vidieť rozpor s ústavou alebo zásah do slobody slova, je pripravený ho podpísať.

Prečo je to dôležité: Informáciu o tom, že Peter Pellegrini podpísal zákon, uverejnil Prezidentský palác necelé dve hodiny predtým, ako mal zákon nadobudnú účinnosť. Novelu zákona kritizujú aj odborné organizácie, dôvodom je najmä vysoké riziko politizácie televízie.

Citát: „Nebudem podliehať mediálnym tlakom ani emóciám, ktoré situácia v Rozhlase a televízii Slovenska vyvoláva, a budem posudzovať výlučne text zákona,“ uviedol.

Širší kontext: RTVS sa zmení na STVR. Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi ministerstva kultúry. Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Zákon je účinný od 1. júla.

Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si tieto články: 

20. júna 2024 o 21:31 Čas čítania 2:01 RTVS končí, nahradí ju STVR. Parlament prijal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase RTVS končí, nahradí ju STVR. Parlament prijal zákon o Slovenskej televízii a rozhlase
21. júna 2024 o 7:12 Čas čítania 0:43 PS sa pre zákon o STVR obráti na Ústavný súd. Opozícia si myslí, že vláda bude v novej televízii vysielať svoju propagandu PS sa pre zákon o STVR obráti na Ústavný súd. Opozícia si myslí, že vláda bude v novej televízii vysielať svoju propagandu
13. júna 2024 o 13:47 Čas čítania 0:53 Z RTVS odchádza známy moderátor Miro Frindt. „Robia to tak na hulváta, že to nemá obdoby,“ odkazuje vládnej moci Z RTVS odchádza známy moderátor Miro Frindt. „Robia to tak na hulváta, že to nemá obdoby,“ odkazuje vládnej moci
Domov
Zdieľať
Diskusia