Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
3. júla 2024 o 14:50
Čas čítania 1:09

Slovensko môže prísť o stovky miliónov eur, neplníme dôležité klimatické záväzky. Finančná sankcia môže poriadne zabolieť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Slovensko môže prísť o financie EÚ pre neplnenie záväzkov o obnoviteľných zdrojoch.

  • Slovensko si opakovane nesplnilo povinnosť prenesenia európskej smernice RED II o obnoviteľných zdrojoch energie (OZE) do legislatívy.
  • Hrozí, že preto prídeme o finančné prostriedky Európskej únie (EÚ), ktoré doteraz Únia poskytla vo výške približne 286 miliónov eur.
  • Európska komisia môže žalovať Slovenskú republiku pred Súdnym dvorom EÚ, čo môže vyústiť do pokút, informovala v stredu Klimatická koalícia.

Prečo je to dôležité: Nesplnením povinností hrozí strata významných finančných prostriedkov z EÚ. To by mohlo negatívne ovplyvniť rozvoj obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku aj samotnú ekonomiku štátu. 

Citát:„Slovensko sa zaviazalo dosahovať ciele podľa predpisov EÚ a má na to podporu aj zdroje z Únie. Dobre nastavené obnoviteľné zdroje sú najlacnejší a najbezpečnejší zdroj energie. Slovensko, rovnako ako ostatné členské štáty EÚ, má k dispozícii právny rámec aj financie na ich rozvoj. Hýbeme sa však pomaly a je otázne, či dobrým smerom,“ povedala koordinátorka Klimatickej koalície Dana Mareková.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Širší kontext: Klimatická koalícia upozornila napríklad na stagnujúci rozvoj veternej energie. Od roku 2003 štát nepostavil na Slovensku žiadnu novú veternú elektráreň a aktuálne je 24 projektov uviaznutých v procese povoľovania. Organizácie v liste pre ministerku hospodárstva Denisu Sakovú (Hlas-SD) a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) navrhli niekoľko krokov, ktoré by mala vláda urobiť s cieľom zlepšenia aktuálneho stavu veterných elektrární: 

Navrhované zmeny:

  • Zmapovanie vhodných území na rozvoj OZE a určenie lokalít, kde by mohla byť výstavba OZE povolená v zrýchlenom režime.
  • Odstránenie technických a legislatívnych bariér a efektívne nastavenie povoľovacích procesov. 

Koalícia poukázala aj na doterajšie zmeny zákonov týkajúcich sa OZE, ktoré podľa nej priniesli ešte viac chaosu do existujúcej legislatívy. Slovensko mešká aj s predložením revízie Národného energetického a klimatického plánu a s transponovaním nadväzujúcej smernice RED III.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články: 

24. júna 2024 o 9:53 Čas čítania 0:42 Európsky dôchodok: novinka, ktorú si obľúbia aj Slováci v zahraničí Európsky dôchodok: novinka, ktorú si obľúbia aj Slováci v zahraničí
19. júna 2024 o 16:30 Čas čítania 1:06 Európska únia kritizuje Slovensko a ďalších 6 krajín. Hrozí miliardovými pokutami Európska únia kritizuje Slovensko a ďalších 6 krajín. Hrozí miliardovými pokutami
23. mája 2024 o 7:19 Čas čítania 0:45 Mnohé každodenne využívané výrobky budú v EÚ zakázané. Zmena sa dotkne každého, zavedú ju už o pár rokov Mnohé každodenne využívané výrobky budú v EÚ zakázané. Zmena sa dotkne každého, zavedú ju už o pár rokov
Domov
Zdieľať
Diskusia