Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
4. júla 2024 o 14:59
Čas čítania 1:01

Robert Fico vyzval Zuzanu Čaputovú, aby sa ospravedlnila. Tá mu poslala jasný odkaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Zuzana Čaputová zareagovala na odkaz Roberta Fica, že sa má ospravedlniť.

  • Premiér Robert Fico víta a rešpektuje stredajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR. V mene celej vládnej koalície požiadal bývalú prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, opozíciu, médiá i mimovládne organizácie o ospravedlnenie.
  • Zuzana Čaputová Ficovi odkázala, že taktiež rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu, no neplánuje sa ospravedlniť, pretože na nikoho neútočila osobne. 
  • Bývalá prezidentka zároveň dodala, že preskúmanie súdu bolo opodstatnené, pretože niektoré časti novely označil za protiústavné.

Prečo je to dôležité: Napriek tomu, že koalícia vníma rozhodnutie Ústavného súdu ako svoje víťazstvo, Ústavný súd v novele Trestného zákona našiel pochybenie. Bývalá prezidentka Čaputová v spojitosti s rozhodnutím ÚS reaguje na výzvu Roberta Fica.

Citáty: „V mene celej vládnej koalície žiadam pani Čaputovú a celú opozíciu, protivládne médiá a mimovládne organizácie, aby sa ospravedlnili za prejavy nenávisti a organizovanie štvavých verejných protestov v súvislosti s vládnym návrhom zákona, ktorý zrušil špeciálnu prokuratúru, znížil trestné sadzby, skrátil premlčacie lehoty, dal prednosť odškodňovaniu obetí trestných činov a vykonal ďalšie nevyhnutné zmeny v trestnom zákonodarstve,“ napísal Robert Fico v statuse na sociálnej sieti.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

„K výzve na ospravedlnenie môžem iba skonštatovať, že som ani v tomto prípade nepoužívala osobné útoky, ale vecne realizovala svoju ústavnú právomoc. Vecná kritika je a má zostať rešpektovanou súčasťou každej zdravej demokracie,“ napísala Čaputová na Facebooku.

Širší kontext: ÚS SR v stredu rozhodol, že väčšina napadnutej novely trestných kódexov je v súlade s Ústavou SR, niektoré časti však v súlade neboli. Vyslovenie nesúladu s ústavou sa netýka zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry či zmien trestných sadzieb alebo hraníc škôd pri majetkovej trestnej činnosti.

Prečítaj si aj tieto články: 

3. júla 2024 o 18:25 Čas čítania 0:23 AKTUÁLNE: Ústavný súd našiel pochybenie v novele Trestného zákona. Časť označil za protiústavnú AKTUÁLNE: Ústavný súd našiel pochybenie v novele Trestného zákona. Časť označil za protiústavnú
19. februára 2024 o 19:26 Čas čítania 1:40 Prezidentka sa s novelou Trestného zákona obrátila na Ústavný súd. Má viaceré dôležité výhrady Prezidentka sa s novelou Trestného zákona obrátila na Ústavný súd. Má viaceré dôležité výhrady
11. marca 2024 o 7:48 Čas čítania 0:29 AKTUÁLNE: Novelu Trestného zákona ministerstvo zverejnilo v Zbierke zákonov AKTUÁLNE: Novelu Trestného zákona ministerstvo zverejnilo v Zbierke zákonov

Domov
Zdieľať
Diskusia