Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
2. júla 2024 o 20:09
Čas čítania 0:57

Orbán pri prvej návšteve Kyjeva po začiatku vojny vyzval na „rýchle prímerie“. Chcel by vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Orbán v Kyjeve vyzval na „rýchle prímerie“, ktoré by podľa neho mohlo viesť k rokovaniam o mieri.

  • Orbán v utorok dopoludnia pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu, ktorá sa koná deň po tom, ako Maďarsko prevzalo rotujúce predsedníctvo v Rade Európskej únie.
  • Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní.
  • Volodymyr Zelenskyj reagoval na Viktora Orbána slovami, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier.

Prečo je to dôležité: Od začiatku invázie Ruska z februára 2022 ide o prvú cestu maďarského premiéra na Ukrajinu.

Citát: „Požiadal som prezidenta, aby zvážil, či... by rýchle prímerie mohlo urýchliť mierové rokovania,“ povedal Orbán s tým, že prímerie, ktoré si predstavuje, by bolo časovo obmedzené.

Širší kontext: Budapešť – na rozdiel od väčšiny európskych krajín – opakovane spochybnila potrebu vojenskej podpory pre Ukrajinu a namiesto toho vyzýva na uzavretie prímeria, konštatoval denník The Guardian s tým, že Orbán zablokoval alebo oslabil úsilie EÚ o poskytnutie pomoci Ukrajine a o uvalenie ďalších sankcií na Moskvu.

9. septembra 2024 o 14:30 Čas čítania 5:21 Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v máji označil plány na podporu Kyjeva za „bláznivú misiu“, pripomenul denník. Počas návštevy Kyjeva však Orbán v utorok povedal, že otázka mieru na Ukrajine je dôležitá pre celú Európu a maďarské predsedníctvo v Rade EÚ bude Kyjevu v tejto záležitosti k dispozícii.

Maďarský premiér udržiava kontakty s Moskvou a minister Szijjártó od začiatku vojny na Ukrajine absolvoval najmenej päť ciest do Ruska.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

24. júna 2024 o 7:20 Čas čítania 1:11 Rusko môže skrátiť lehotu na rozhodnutie o použití jadrových zbraní. Moskva si dala jedinú podmienku Rusko môže skrátiť lehotu na rozhodnutie o použití jadrových zbraní. Moskva si dala jedinú podmienku
19. júna 2024 o 10:20 Čas čítania 0:41 Putin sa spojil s Kim Čong-unom. Severokórejský líder podporil inváziu na Ukrajine Putin sa spojil s Kim Čong-unom. Severokórejský líder podporil inváziu na Ukrajine
14. júna 2024 o 17:29 Čas čítania 1:06 Putin zverejnil podmienky ukončenia vojny. Ak by ich Ukrajina splnila, bol by vraj ochotný rokovať o mieri Putin zverejnil podmienky ukončenia vojny. Ak by ich Ukrajina splnila, bol by vraj ochotný rokovať o mieri
Domov
Zdieľať
Diskusia