Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
5. júla 2024 o 18:00
Čas čítania 0:58

Vojna sa skončí, keď Ukrajina daruje štyri svoje oblasti Rusku. Putin tvrdí, že iná šanca na mier neexistuje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Vladimir Putin si určil svoje podmienky na mier.

  • Vladimir Putin povedal po rokovaniach s Viktorom Orbánom, že vojna na Ukrajine sa skončí v prípade, ak sa Kyjev vzdá štyroch oblastí na východe a juhu, ktoré si nárokuje Moskva.
  • Putin tvrdí, že na Ukrajine by sa nemalo dosiahnuť len prímerie alebo dočasné zastavenie paľby, ktoré by umožnilo opätovné vyzbrojenie Kyjeva, ale konflikt treba definitívne ukončiť.
  • Za jediné riešenie však považuje návrh Moskvy.

Prečo je to dôležité: Rusko ponúklo Ukrajine mier za podmienok, na ktoré Kyjev nikdy nepristúpi. Všetky štyri oblasti, ktoré si Putin nárokuje, patria Ukrajine. Doneckú a Luhanskú časť pritom Rusko okupuje už od roku 2014. 

Predsunutá ponuka Putina môže byť súčasťou mocenských hier Kremľa, ktorý sa snaží získať väčšiu moc v regióne. Niektoré štáty by totiž mohli tlačiť na Ukrajinu, aby prijala podmienky a vzdala sa mnohých častí svojho územia.

Citát: „Hovoríme o úplnom stiahnutí všetkých vojakov z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a zo Záporožskej a Chersonskej oblasti,“ povedal Putin.

Širší kontext: Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

27. júna 2024 o 14:30 Čas čítania 4:12 Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok Kritizovanú bratislavskú kaviareň ľudia obvinili, že okopírovala dizajn poľskej pekárne. Z Varšavy nám napísali, že to nie je ok

Putin povedal, že s Orbánom si vymenil názory na stav vzťahov medzi Ruskom a Európskou úniou. Tie sú podľa šéfa Kremľa na historicky najnižšej úrovni. Orbán povedal, že hovoril s Putinom v čase, keď najdôležitejšie, čo Európa potrebuje, je mier.

Prečítaj si aj tieto články: 

5. júla 2024 o 9:31 Čas čítania 0:48 Orbán sa v Moskve stretne s Putinom. Pôjde o ich prvé stretnutie v Rusku od začiatku vojny na Ukrajine Orbán sa v Moskve stretne s Putinom. Pôjde o ich prvé stretnutie v Rusku od začiatku vojny na Ukrajine
2. júla 2024 o 20:09 Čas čítania 0:57 Orbán pri prvej návšteve Kyjeva po začiatku vojny vyzval na „rýchle prímerie“. Chcel by vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou Orbán pri prvej návšteve Kyjeva po začiatku vojny vyzval na „rýchle prímerie“. Chcel by vrúcnejšie vzťahy s Ukrajinou
14. júna 2024 o 17:29 Čas čítania 1:06 Putin zverejnil podmienky ukončenia vojny. Ak by ich Ukrajina splnila, bol by vraj ochotný rokovať o mieri Putin zverejnil podmienky ukončenia vojny. Ak by ich Ukrajina splnila, bol by vraj ochotný rokovať o mieri
Späť
Zdieľať
Diskusia