Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
10. júla 2024 o 14:02
Čas čítania 0:41

Je to definitívne, prezident podpísal lex atentát. Zhromaždenia budú po novom obmedzené, Fico má doživotný plat

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prezident podpísal lex atentát, zavedú sa nové dôvody na zákaz zhromaždenia.

  • Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť. Nová legislatíva má byť účinná od 15. júla.
  • Zhromaždenie sa po novom zakáže, ak sa má konať v blízkosti obydlia osoby, ktorej zamestnanie, povolanie alebo funkcia priamo súvisia s účelom zhromaždenia, a zvolávateľ nesúhlasil so zmenou miesta.
  • Prezident, predseda Národnej rady SR a premiér budú mať priznané právo na „primerane vybavenú nehnuteľnosť“. Podmienka vzniku práva na takzvanú doživotnú rentu bude naviazaná na trvanie funkčného obdobia prezidenta. Zatiaľ sa týka iba Roberta Fica.

Prečo je to dôležité: Lex atentát je zákon o niektorých opatreniach na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR. Opozícia však zákon kritizuje pre možné obmedzenia niektorých práv.

Širší kontext: Ochranu budú poskytovať aj všetkým predsedom politických strán a hnutí, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v NR SR, pokiaľ sú poslancami a pokiaľ sa im neposkytuje ochrana z dôvodu výkonu inej funkcie ústavného činiteľa. Ochranu bude mať aj generálny prokurátor a predseda Ústavného súdu SR. 

Prečítaj si aj tieto články:

27. júna 2024 o 13:09 Čas čítania 0:45 Robert Fico má doživotnú rentu. Poslanci schválili lex atentát Robert Fico má doživotnú rentu. Poslanci schválili lex atentát
12. júna 2024 o 14:51 Čas čítania 0:54 Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení lex atentát: politici chcú obmedziť zhromaždenia, budú platiť prísne obmedzenia Vláda schválila návrh bezpečnostných opatrení lex atentát: politici chcú obmedziť zhromaždenia, budú platiť prísne obmedzenia
12. júna 2024 o 20:20 Čas čítania 1:38 Opozícia kritizuje lex atentát. Matovič hovorí o odmene pre Fica za rozkradnutie štátu Opozícia kritizuje lex atentát. Matovič hovorí o odmene pre Fica za rozkradnutie štátu
Domov
Zdieľať
Diskusia