Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
27. júna 2024 o 13:09
Čas čítania 0:45

Robert Fico má doživotnú rentu. Poslanci schválili lex atentát

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Poslanci schválili balík opatrení lex atentát.

  • Poslanci v skrátenom legislatívnom konaní schválili balík niektorých opatrení na zlepšenie bezpečnostnej situácie v SR.
  • Právna úprava zavádza nové dôvody na zákaz zhromaždenia.
  • Najvyšší ústavní činitelia budú mať na základe stanovených podmienok nárok na doživotnú rentu a právo na nehnuteľnosť.

Prečo je to dôležité: Po atentáte na premiéra Roberta Fica chcú poslanci zvýšiť bezpečnosť pre súčasných, ale aj budúcich najvyšších ústavných činiteľov. Opozícia však zákon kritizuje pre možné obmedzenia niektorých práv.

Širší kontext: Zakázané bude zhromaždenie, pri ktorom môže dôjsť k stretu s účastníkmi skôr oznámeného zhromaždenia, v dôsledku čoho sa nebude dať zabezpečiť riadny a pokojný priebeh týchto zhromaždení. Policajný zbor bude povinný informovať obec o konkrétnych dôvodoch na zákaz zhromaždenia.

Prezident, predseda Národnej rady (NR) SR a premiér budú mať priznané právo na „primerane vybavenú nehnuteľnosť“.

Právo na doživotný plat by sa malo realizovať s dvomi výnimkami. Prvou je prípad, ak osoba začne vykonávať inú ústavnú funkciu. Vtedy sa súbeh rieši pozastavením vyplácania doživotného platu počas tohto výkonu. Druhým prípadom je odsúdenie za úmyselný trestný čin, ktoré z dôvodu závažnosti konania znamená zánik práva na doživotný plat.

Keď chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

17. júna 2024 o 9:56 Čas čítania 0:45 Robert Fico bol veľmi príjemný pacient, tvrdí jeho lekár. Prezradil, ako je možné, že sa zotavil tak rýchlo Robert Fico bol veľmi príjemný pacient, tvrdí jeho lekár. Prezradil, ako je možné, že sa zotavil tak rýchlo
14. júna 2024 o 9:52 Čas čítania 0:42 Premiér Fico sa nezúčastní na sobotňajšej inaugurácii Pellegriniho. Má však pre neho odkaz  Premiér Fico sa nezúčastní na sobotňajšej inaugurácii Pellegriniho. Má však pre neho odkaz
15. mája 2024 o 15:41 Čas čítania 0:26 Očitá svedkyňa atentátu na Roberta Fica: „Asi do dvoch minút premiéra odviezli a celé námestie rýchlo uzavreli“ Očitá svedkyňa atentátu na Roberta Fica: „Asi do dvoch minút premiéra odviezli a celé námestie rýchlo uzavreli“
Domov
Zdieľať
Diskusia