Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
23. júla 2024 o 18:57
Čas čítania 0:59

V žilinskej nemocnici využívajú pri operáciách umelú inteligenciu. Má zabezpečiť presnosť, rýchlosť a bezpečnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pomoc umelej inteligencie už využili zdravotníci pri takmer 200 pacientoch.

  • Na oddelení úrazovej chirurgie Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Žilina zdokonalili operačnú implantáciu reverznej náhrady ramenného kĺbu využitím umelej inteligencie.
  • Moderná technológia má zabezpečiť presnosť, rýchlosť a bezpečnosť pri operačnom zákroku.
  • Pracovisko úrazovej chirurgie žilinskej nemocnice realizuje implantácie reverznej náhrady ramenného kĺbu viac ako desať rokov.

Prečo je to dôležité: Zavedenie modernej technológie umelej inteligencie do operácií výrazne zlepšuje presnosť a bezpečnosť zákrokov, čo môže zvyšovať úspešnosť liečby a komfort pacientov. Ide o pokrok v oblasti medicíny na Slovensku a demonštruje, ako inovatívne technológie môžu zlepšiť zdravotnú starostlivosť.

Citát: „Úrazoví chirurgovia počas tohto obdobia pomohli takmer dvom stovkám pacientov s úrazmi či poúrazovými ťažkosťami. Vďaka zákroku sa dokázali komfortne a takmer plnohodnotne vrátiť do bežného života a každodenných činností,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová. 


Širší kontext: Podľa riaditeľa nemocnice a primára oddelenia úrazovej chirurgie Juraja Kaciana je najdôležitejšou fázou celej operácie správne nacielenie jednotlivých komponentov protézy.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

„Donedávna sme to robili manuálne. Podľa CT sme odhadovali presné nasmerovanie vodiča pre umiestnenie komponentu. Najnovšie sme do praxe zaviedli takzvaný VIP systém, vďaka ktorému je implantácia presnejšia a rýchlejšia,“ vysvetlil Kacian.


Pri využití VIP systému je úlohou operatéra vykonať CT pacienta a poslať dáta do centra, kde sa pomocou umelej inteligencie vypočítajú potrebné parametre na presnú implantáciu. Tieto dáta sa následne použijú na nastavenie cieliča. „Mimoriadne dôležité nielen pre lekárov, ale najmä pre pacientov je, že tento systém minimalizuje zlyhania jednotlivých komponentov a zabezpečuje výraznú presnosť a rýchlosť,“ dodal Kacian.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články:

6. júla 2024 o 16:54 Čas čítania 0:48 27-ročná Anna sa sťažovala na veľké bolesti, z nemocnice ju poslali domov. Na druhý deň sa ukázalo, že má zápal slepého čreva 27-ročná Anna sa sťažovala na veľké bolesti, z nemocnice ju poslali domov. Na druhý deň sa ukázalo, že má zápal slepého čreva
3. júla 2024 o 16:00 Čas čítania 0:49 Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí
3. júla 2024 o 9:42 Čas čítania 0:51 Svitá nádej v liečbe rakoviny: vedci inovatívne pokročili vo výskume, po novom využívajú nanorobotov Svitá nádej v liečbe rakoviny: vedci inovatívne pokročili vo výskume, po novom využívajú nanorobotov
Domov
Zdieľať
Diskusia