Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
24. júla 2024 o 10:16
Čas čítania 0:42

Odborníci upozorňujú na nebezpečné baktérie v slovenských vodách. Môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Baktérie, tzv. morské vibriá, sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.

  • V slovenských vodách sa môžu vyskytovať tzv. morské vibriá.
  • Nadmerný výskyt týchto baktérií môže spôsobovať napríklad hnačky či rôzne infekcie.
  • Podľa odborníkov nie je dôvod na paniku, ale pri kúpaní treba dbať na opatrnosť.

Prečo je to dôležité: Nadmerný výskyt baktérií, ktoré sa nazývajú morské vibriá, spôsobuje zmena klímy. Odborníci predpokladajú, že vysoké letné teploty a sucho spôsobujú „zahusťovanie“ našich povrchových vôd. Klimatická kríza sa čoraz viac zhoršuje a spolu s ňou prichádzajú aj problémy doposiaľ nepoznané pre našu oblasť.

Citát: „Vibriá sú mikroorganizmy, ktoré sa obvykle vyskytujú v morskej vode a v morských živočíchoch a ktoré pre svoj život vyžadujú vyššie koncentrácie minerálov, hlavne sodíka,“ poznamenal vedúci odboru objektivizácie faktorov životných podmienok úradu verejného zdravotníctva Martin Sojka.

Širší kontext: Niektoré vibriá môžu mať negatívny dosah na ľudské zdravie. Ľudia by sa podľa odborníkov nemali kúpať, ak majú porušenú pokožku, a v prípade poranenia pri kúpaní by mali ranu čo najskôr vydezinfikovať.

Na Slovensku za uplynulé tri až štyri roky zaznamenali iba jednotky prípadov infekcií týmito baktériami. Išlo najmä o hnačky a infekcie rán.

Prečítaj si aj tento článok: 

20. júla 2024 o 14:30 Čas čítania 0:29 Inšpektori našli vo vzorkách ryby nebezpečné baktérie. Na slovenský trh sa jej dostalo 31-tisíc kilogramov Inšpektori našli vo vzorkách ryby nebezpečné baktérie. Na slovenský trh sa jej dostalo 31-tisíc kilogramov
Domov
Zdieľať
Diskusia