Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
27. júla 2024 o 12:18
Čas čítania 0:44

Chudoba na Slovensku najviac ohrozuje dôchodcov. Problémom čelia aj rodiny s viacerými deťmi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Riziku chudoby čelia najmä nízkopríjmové domácnosti a seniori nad 65 rokov.

  • Riziko chudoby je na Slovensku najvýraznejšie pri nízkopríjmových domácnostiach a rodinách s dvoma dospelými a dvoma závislými deťmi.
  • Na túto úroveň sa dostali aj seniori nad 65 rokov, z ktorých čelilo riziku chudoby až o 6,8 % viac ako v roku 2022. S celkovou mierou rizika chudoby (36,8 %) sa tak seniori dostali medzi najviac ohrozené skupiny obyvateľov, ako sú osamelí rodičia so závislým dieťaťom alebo rodiny s tromi a viac závislými deťmi.
  • Práve rodiny s tromi a viac závislými deťmi zaznamenali vlani pokles miery rizika chudoby, a to až o 6,7 %.

Prečo je to dôležité: Problémom je aj to, že medziročná inflácia presiahla 5 % už v októbri 2021 a na valorizácii dôchodkov bola zohľadnená až v januári 2023.

Citát:„Celkový nárast o 1,1 percentuálneho bodu bol ťahaný najmä domácnosťami tvorenými jedným seniorom nad 65 rokov a domácnosťami tvorenými dvoma dospelými s dvoma závislými deťmi,“ uviedla NBS.


Širší kontext: Miera chudoby súvisí podľa NBS aj s vysokou infláciou. Dôchodcovia by mohli podľa nej lepšie čeliť obdobiam vysokej inflácie v budúcnosti najmä vďaka zavedeniu mimoriadnej valorizácie penzií a naviazaniu životného minima výlučne na rast životných nákladov nízkopríjmových domácností.

Dôchodcovia
Zdroj: TASR/Dušan Hein
Domov
Zdieľať
Diskusia