Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
29. júla 2024 o 10:14
Čas čítania 0:41

Verejná pláž neďaleko chorvátskeho Splitu je podľa domácich zamorená azbestom. Aktivisti varujú pred nebezpečnou vodou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Azbest je nebezpečná látka, ktorá môže spôsobiť vážne ochorenia.

  • Miestni z dediny Vranjica, ktorá sa nachádza neďaleko Splitu, tvrdia, že verejná pláž Kosica je zamorená azbestom z neďalekej cementárne, píše chorvátska Slobodna Dalmacija.
  • Proti zamoreniu bojuje aj iniciatíva „Miesto, kde chceme žiť“. Aktivisti chcú, aby pláž vyčistili, oplotili a umiestnili upozornenie, že voda je nebezpečná.
  • Starosta vedľajšieho mesta Solin Dalibor Ninčević tvrdí, že po niekoľkých testoch vo vode nezistili prítomnosť azbestu.

Prečo je to dôležité: Oblasť okolo Splitu je populárnou turistickou destináciou. Ak je verejná pláž zamorená azbestom, môže to predstavovať vážne riziko pre miestnych obyvateľov a návštevníkov, ktorí prichádzajú do styku s kontaminovanou vodou alebo pieskom.

Citát:„Boli vykonané prieskumy pomocou sond, na pláži boli tri sondy a v tejto časti nebol zistený žiadny azbest. Ak majú občania pochybnosti, môžu sa vždy obrátiť na kompetentné inštitúcie, to však nie je mesto Solin,“ uviedol starosta.

Širší kontext: Podľa Európskej komisie je azbest nebezpečná látka, ktorá môže spôsobiť ochorenia, ako je azbestóza, mezotelióm a iné formy rakoviny. Ochorenia spojené s azbestom sa rozvíjajú dlhý čas.

Prečítaj si aj tieto články:

26. júla 2024 o 15:09 Čas čítania 0:42 V Chorvátsku ti za porušenie zákazu o plavkách hrozí vysoká pokuta. Môže ti poriadne predražiť dovolenku V Chorvátsku ti za porušenie zákazu o plavkách hrozí vysoká pokuta. Môže ti poriadne predražiť dovolenku
23. júla 2024 o 17:55 Čas čítania 0:45 Letisko v chorvátskom Splite zasiahol hackerský útok. Lety vybavujú manuálne Letisko v chorvátskom Splite zasiahol hackerský útok. Lety vybavujú manuálne
22. júla 2024 o 20:02 Čas čítania 0:47 V chorvátskom meste, v ktorom vrah zastrelil 6 ľudí, žije početná česká menšina. Miestni opísali krvavý masaker V chorvátskom meste, v ktorom vrah zastrelil 6 ľudí, žije početná česká menšina. Miestni opísali krvavý masaker
chorvatsko
Zdroj: Facebook/Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti 2020"
Domov
Zdieľať
Diskusia