Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
29. júla 2024 o 18:20
Čas čítania 0:50

Situácia so všeobecnými lekármi na Slovensku je alarmujúca a zhoršuje sa. Bez doktora je viac ako štvrť milióna občanov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Množstvo aktuálnych všeobecných lekárov je už v dôchodkovom veku a pre mladých tu nie sú dobré podmienky.

  • Situácia s nedostatkom všeobecných lekárov sa na Slovensku zhoršuje. Nemá ich vyše 280 000 občanov.
  • Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik volá po stabilizácii situácie.
  • Podľa Božika na Slovensku nie sú podmienky pre mladých lekárov dostatočne motivujúce a mnoho všeobecných lekárov je v dôchodkovom veku.
  • Nedávny monitoring všeobecnej ambulantnej starostlivosti ukázal, že situácia s jej zabezpečením je alarmujúca. Pracujúci lekári majú vysoký vek a ku koncu vlaňajška stúpol počet pacientov bez zmluvného lekára.

Prečo je to dôležité: Nedostatok všeobecných lekárov ohrozuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre veľkú časť obyvateľstva, čo môže viesť k zhoršeniu celkového zdravotného stavu ľudí.


Citát: „Stáva sa to, že nám zanikajú ambulancie pre dospelých, predovšetkým v obciach, a potom sa pacienti snažia nájsť miesto u všeobecného lekára v okolitých mestách, kde je takisto už veľký problém,“ podotkol Božik.

Širší kontext: Združenie apeluje na nájdenie mechanizmu stabilizácie všeobecných ambulancií. Jeho podpredseda Ján Hencel skritizoval súčasnú výzvu z plánu obnovy na podporu vzniku nových ambulancií.


Na výsledky nedávneho monitoringu upozornil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v správe o stave vykonávania verejného zdravotného poistenia za vlaňajšok. Apeloval preto na prijatie opatrení. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR deklarovalo, že si vážnosť situácie uvedomuje a rieši ju.


Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

29. júla 2024 o 11:30 Čas čítania 0:45 Spolu so záchrankou príde aj osobné vozidlo s lekárom. Novinku spustia o pár dní len v niektorých slovenských mestách Spolu so záchrankou príde aj osobné vozidlo s lekárom. Novinku spustia o pár dní len v niektorých slovenských mestách
23. júla 2024 o 18:57 Čas čítania 0:59 V žilinskej nemocnici využívajú pri operáciách umelú inteligenciu. Má zabezpečiť presnosť, rýchlosť a bezpečnosť V žilinskej nemocnici využívajú pri operáciách umelú inteligenciu. Má zabezpečiť presnosť, rýchlosť a bezpečnosť
3. júla 2024 o 16:00 Čas čítania 0:49 Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí
Domov
Zdieľať
Diskusia