Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
31. júla 2024 o 18:48
Čas čítania 0:45

Majiteľom e-kolobežiek hrozia od zajtra vysoké pokuty do výšky 5 000 €. Platí pre nich nová dôležitá povinnosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Malé e-vozidlá budú musieť byť od 1. augusta poistené.

  • Od 1. augusta tohto roka začne platiť novela o povinnom zmluvnom poistení. Prichádza s ňou aj povinnosť pre majiteľov malých e-vozidiel, ktoré po novom musia byť poistené.
  • Zodpovednosťou majiteľa samotného e-vozidla bude skontrolovať, či jeho vozidlo spĺňa stanovené parametre a potrebuje zodpovednostné poistenie.
  • Výška pokút sa aktuálne pohybuje od 16,60 € až do 3 319,40 €. Po novom sa budú pokuty začínať na sume 50 eur až do 5 000 eur. 

Prečo je to dôležité: Zákon bude po novom klásť väčšiu zodpovednosť na majiteľov elektrických kolobežiek, čím podporuje ich zodpovedné používanie. 

Citát: „Poistiť sa budú musieť všetky e-vozidlá, ktoré dosahujú rýchlosť viac ako 25 kilometrov za hodinu, alebo je ich rýchlosť vyššia ako 14 kilometrov za hodinu a hmotnosť majú nad 25 kilogramov,“ uviedla Allianz - Slovenská poisťovňa.

Širší kontext: Zodpovednostné poistenie sa tak bude vzťahovať na e-kolobežky, segwaye, hoverboardy, troj/štvorkolesové vozíky, trojkolesové skútre, ale aj vozíky pre seniorov či záhradné traktory a ďalšie malé elektrické vozidlá bez EČV, ktoré spĺňajú stanovené konštrukčné a rýchlostné parametre.

Povinnosť poistiť vozidlo sa nebude vzťahovať na elektrické invalidné vozíky, ktoré využívajú osoby so zdravotným znevýhodnením.

Prečítaj si aj tieto články: 

31. júla 2024 o 15:47 Čas čítania 0:44 Mnohé obchvaty budú na Slovensku od zajtra zadarmo. Až na 200 kilometroch diaľnic nebudeš potrebovať diaľničnú známku Mnohé obchvaty budú na Slovensku od zajtra zadarmo. Až na 200 kilometroch diaľnic nebudeš potrebovať diaľničnú známku
25. júla 2024 o 7:58 Čas čítania 0:23 Od 1. augusta výrazne zvýšia pokutu, ktorá sa môže týkať až 300-tisíc vodičov na Slovensku. Minimálna hranica je až trojnásobná Od 1. augusta výrazne zvýšia pokutu, ktorá sa môže týkať až 300-tisíc vodičov na Slovensku. Minimálna hranica je až trojnásobná
23. júla 2024 o 17:40 Čas čítania 0:48 ZOZNAM: Až 200 kilometrov slovenských diaľnic bude čoskoro zadarmo. Novinka platí pre úseky pri veľkých aj menších mestách ZOZNAM: Až 200 kilometrov slovenských diaľnic bude čoskoro zadarmo. Novinka platí pre úseky pri veľkých aj menších mestách
Domov
Zdieľať
Diskusia