Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Magdalena Trajerová
5. augusta 2024 o 18:09
Čas čítania 0:55

Česká politická strana spúšťa rasistickú kampaň. Strašia mužom tmavej pleti s nožom v ruke

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Česká politická strana spúšťa rasistickú kampaň. Strašia mužom tmavej pleti s nožom v ruke

Hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru spúšťa novú kampaň pred krajskými a senátnymi voľbami. Okamžite sa stala terčom kritiky pre svoj jasne rasistický tón.

„Dovezení chirurgovia nevyriešia nedostatky v zdravotníctve," píše sa na plagáte, na ktorom je fotografia muža tmavej pleti pokrytého krvou a držiaceho nôž. Cieľom reklamy je vystupovať proti migračnému paktu.

„Áno, tieto alegórie sú súčasťou reálnej kampane hnutia SPD,“ potvrdila pre Novinky.cz hovorkyňa strany Lenka Čejková. „Tento motív bude zverejnený po celej Českej republike. Keďže tieto návrhy vznikli ako súčasť oficiálnej kampane, nie je dôvod váhať s ich zverejnením, keď boli vytvorené na tento účel,“ dodala.

Politológovia poukazujú na to, že SPD vo svojej rétorike pritvrdzuje, aby sa odlíšila. „To, čo SPD produkuje na sociálnych sieťach, je naozaj na hranici. Tomio Okamura po neúspechu vo voľbách do Európskeho parlamentu vyhlásil, že politika SPD bude oveľa radikálnejšia, hlavne preto, aby sa odlíšila od hnutia ANO,“ povedal pre TN. cz politológ Lukáš Jelínek.

Xenofóbne vizuály vyvolali vlnu kritiky. Ohradil sa proti nim napríklad Rob Cameron, pražský respondent BBC. „Jednoducho nemôžem uveriť, že toto je v civilizovanej krajine prijateľné,“ napísal na sociálnej sieti X.

Radikálna kampaň je pravdepodobne reakciou na prepad strany v európskych voľbách a nízke čísla v posledných prieskumoch verejnej mienky. Predvolebný prieskum spoločnosti NMS Market Research predpovedá SPD 6,8 percenta, čo ju stavia na hranicu vstupu do parlamentu.

Domov
Zdieľať
Diskusia