Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
8. augusta 2024 o 7:41
Čas čítania 0:36

MAPA: Na gréckom ostrove Kréta vypukol požiar. Evakuovali obyvateľov, mnohí musia byť pripravení odísť, zasahuje 200 hasičov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Z oblasti dosiaľ nehlásili žiadne škody na domoch či zranenia.

  • Vyše 200 hasičov bojuje s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý sužuje grécky ostrov Kréta.
  • Tamojšie úrady boli nútené evakuovať jednu miestnu obec a obyvateľom ďalších odporučili, aby boli pripravení opustiť svoje domovy.
  • Úrady preventívne evakuovali obec Aghia Paraskevi a obyvateľom troch susedných obcí odporučili, aby boli v prípade potreby pripravení opustiť svoje domovy. 

Širší kontext: Do boja s plameňmi v oblasti Rethymno na západe Kréty bolo do stredajšieho neskorého večera nasadených 222 hasičov, pričom 32 z nich priletelo z iných častí krajiny. Požiar sa šíri krovinatými porastmi a olivovými hájmi a poháňa ho silný vietor.

Počas aktuálnej letnej sezóny vypuklo na území Grécka už viac ako 2 000 lesných požiarov, pričom tamojšie úrady upozorňujú, že riziko ich vzniku je najvyššie za ostatné dve desaťročia. Dôvodom sú predošlé ročné obdobia; mierna a suchá zimná sezóna a následne suchá a horúca jar, v dôsledku ktorej je v celej krajine doslova vyprahnutá vegetácia, ktorá tak umožňuje rýchle rozšírenie ohňa.

grécko
Zdroj: Google Maps
Domov
Zdieľať
Diskusia