Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
8. augusta 2024 o 14:20
Čas čítania 0:29

Astronauti, ktorí uviazli vo vesmíre, sa domov vrátia možno až v roku 2025. Misia mala trvať iba osem dní

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Domov sa dostanú možno za pomoci konkurencie.

  • Dvaja astronauti NASA Barry Wilmore a Sunita Williamsová, ktorí uviazli na medzinárodnej vesmírnej stanici sa domov dostanú možno až v roku 2025, informuje BBC.
  • Astronauti prileteli na pokazenej kozmickej lodi Starliner, ktorá patrí Boeingu. Pomôcť im môže konkurencia. Vesmírna loď SpaceX Crew Dragon plánuje odletieť v septembri 2024 a astronautov môže zobrať domov až vo februári 2025.
  • Finálne rozhodnutie oznámi NASA v najbližších dňoch. 

Širší kontext: Astronauti do vesmíru leteli 5. júna. Vesmírna misia mala pôvodne trvať iba 8 až 10 dní, predĺžili ju však na neurčito, pretože termín návratu astronautov NASA nevie potvrdiť.

Vesmírna loď má problém s navádzacími dýzami, ktoré sú potrebné na pristávanie. Okrem toho zaznamenali aj únik hélia. Je preto možné, že Starliner domov priletí bez posádky pomocou počítača.

NASA
Zdroj: x/@Space_Station
Domov
Zdieľať
Diskusia