Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
17. augusta 2024 o 12:15
Čas čítania 0:31

Ďalšia krajina EÚ obnovuje povinnú vojenskú službu. Chorvátsko reaguje na napätie v Európe

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V roku 2023 obnovili brannú povinnosť aj v Lotyšsku.

  • Chorvátsko od 1. januára budúceho roka opäť zavedie dvojmesačnú povinnú vojenskú službu.
  • Rozhodnutie chorvátskej vlády znamená návrat k brannej povinnosti, ktorú v krajine pozastavili v roku 2008 a v súčasnosti funguje v dobrovoľnom režime.
  • Chorvátsky minister obrany Ivan Anušič uviedol, že zvýšili mzdy vojakov, poddôstojníkov a dôstojníkov.

Prečo je to dôležité: Tento veľký krok prichádza v čase zvýšeného napätia v Európe v dôsledku ruskej agresie proti Ukrajine.

Širší kontext: Anušič tiež povedal, že podľa plánov prebieha modernizácia a vybavenie ozbrojených síl v súlade so spojencami a vedením Severoatlantickej aliancie (NATO).


Ostatné krajiny v Európe zvažujú podobné opatrenia alebo už obnovili povinnú vojenskú službu v reakcii na zvýšené napätie v regióne. Minulý rok obnovili brannú povinnosť v Lotyšsku a podobné kroky zvažuje aj Srbsko.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

14. augusta 2024 o 9:00 Čas čítania 0:52 Európska únia poslala Ukrajine miliardy eur. Krajina z nich má vyplatiť obyvateľom mzdy či dôchodky Európska únia poslala Ukrajine miliardy eur. Krajina z nich má vyplatiť obyvateľom mzdy či dôchodky
13. augusta 2024 o 20:00 Čas čítania 1:17 Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné
7. augusta 2024 o 18:26 Čas čítania 0:50 Američanka ruského pôvodu poslala Ukrajine 45 eur. Súdia ju za vlastizradu, hrozí jej 12 rokov väzenia Američanka ruského pôvodu poslala Ukrajine 45 eur. Súdia ju za vlastizradu, hrozí jej 12 rokov väzenia
Domov
Zdieľať
Diskusia