Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
21. augusta 2024 o 19:20
Čas čítania 0:42

Vláda schválila novelu zákona o minimálnej mzde. Od roku 2026 sa bude dvíhať na vyššiu úroveň

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Novela zákona má vytvoriť dôstojné životné a pracovné podmienky.

  • Minimálna mzda by sa mala zvýšiť minimálne na úroveň 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.
  • Prvýkrát by sa mala minimálna mzda takto vyrátať pre rok 2026.
  • Zmeny vyplývajú z návrhu novely zákona o minimálnej mzde, ktorý predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) a v stredu ho vláda schválila.

Citát: „Navrhuje sa upraviť výšku percentuálneho podielu, ktorý je rozhodujúci pri ustanovení minimálnej mzdy na príslušný kalendárny rok, ak sa sociálni partneri nedohodnú na inej sume minimálnej mzdy, na 60 %. Navrhovaná zmena vyplýva z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027 a s jeho plnením,“ uviedlo MPSVR v dôvodovej správe. 

Širší kontext: Rezort doplnil, že novela zákona má vytvoriť dôstojné životné a pracovné podmienky a tiež podporiť kolektívne vyjednávanie zamestnancov a uzatváranie kolektívnych zmlúv. Jednou zo zmien je aj opätovné zavedenie záväznosti reprezentatívnej kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa aj na ďalších zamestnávateľov v odvetví alebo v časti odvetvia.

Návrh zákona by mal platiť od 15. novembra 2024, niektoré ustanovenia potom od začiatku januára budúceho roka.

Prečítaj si aj tieto články:

1. augusta 2024 o 7:46 Čas čítania 1:05 Štatistický úrad zverejnil priemerné mzdy, ktoré Slováci zarobia podľa okresov. Najlepšie na tom skončila Bratislava (+tabuľka)  Štatistický úrad zverejnil priemerné mzdy, ktoré Slováci zarobia podľa okresov. Najlepšie na tom skončila Bratislava (+tabuľka)
29. apríla 2024 o 21:07 Čas čítania 0:26 TABUĽKA: Reálne mzdy dva roky klesali. V roku 2024 by mali začať opäť rásť TABUĽKA: Reálne mzdy dva roky klesali. V roku 2024 by mali začať opäť rásť
9. júna 2024 o 11:09 Čas čítania 0:38 Platy Slovákov tento rok síce rástli, v skutočnosti však len dobehli zdražovanie. Najviac si prilepšila táto skupina zamestnancov Platy Slovákov tento rok síce rástli, v skutočnosti však len dobehli zdražovanie. Najviac si prilepšila táto skupina zamestnancov
peniaze
Zdroj: Getty Images/PhotoAlto/Frederic Cirou
Domov
Zdieľať
Diskusia