Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
23. augusta 2024 o 9:41
Čas čítania 0:53

Astronauti, ktorí uviazli vo vesmíre, sa možno vrátia ešte tento rok. NASA rozhodne, ako dlho tam budú musieť zostať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rozhodnutie o návrate posádky lode Starliner z ISS padne najskôr v sobotu.

  • NASA vo štvrtok uviedla, že svoje rozhodnutie o návrate dvoch astronautov, ktorí uviazli na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), by mala oznámiť v sobotu. 
  • Ak NASA rozhodne, že loď Starliner je bezpečná, astronauti sa budú môcť vrátiť možno už na budúci mesiac.
  • Ak však NASA návrh Boeingu odmietne, má pripravený záložný plán s využitím dvoch miest na palube lode od konkurenta - SpaceX. Loď Starliner by sa na Zem pokúsila vrátiť prázdna a astronauti by museli na ISS zostať až do februára 2025.

Prečo je to zaujímavé: Čakanie na rozhodnutie NASA je pre spoločnosť Boeing veľmi znepokojujúce. Vývoj vesmírnej lode Starliner bol pre spoločnosť mimoriadne náročný a problematický a spôsobil jej stratu približne 1,6 miliardy amerických dolárov.

Citát:„Rozhodnutie NASA o tom, či vrátiť loď Starliner na Zem s astronautmi na palube, nemožno očakávať skôr než v sobotu 24. augusta, keď bude ukončené posudzovanie na úrovni úradu,“ uviedla NASA vo vyhlásení. 


Širší kontext: Loď Starliner spoločnosti Boeing v júni dopravila na ISS amerických astronautov Barryho Wilmora a Sunitu Williamsovú. Pôvodne tam mali zostať týždeň. Problémy s motormi spôsobili, že lodi sa podarilo s ISS spojiť až na druhý pokus, navyše z nej unikalo hélium. Pôvodne osemdňová misia sa však predĺžila o niekoľko mesiacov po tom, ako sa na kapsule objavili netesnosti a niektoré jej trysky zlyhali.

Prečítaj si aj tieto články:

8. augusta 2024 o 14:20 Čas čítania 0:29 Astronauti, ktorí uviazli vo vesmíre, sa domov vrátia možno až v roku 2025. Misia mala trvať iba osem dní Astronauti, ktorí uviazli vo vesmíre, sa domov vrátia možno až v roku 2025. Misia mala trvať iba osem dní
27. júla 2024 o 16:52 Čas čítania 0:32 Dvaja astronauti uviazli vo vesmíre. Pokazila sa im raketa a netušia, kedy ju opravia Dvaja astronauti uviazli vo vesmíre. Pokazila sa im raketa a netušia, kedy ju opravia
9. marca 2024 o 17:57 Čas čítania 0:36 FOTO: Fotografia z Revúcej zaujala NASA. Stala sa astronomickou snímkou dňa FOTO: Fotografia z Revúcej zaujala NASA. Stala sa astronomickou snímkou dňa
Domov
Zdieľať
Diskusia