Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. marca 2024, 17:57
Čas čítania 0:36

FOTO: Fotografia z Revúcej zaujala NASA. Stala sa astronomickou snímkou dňa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

NASA ako snímku dňa zverejnila fotografiu, ktorá vznikla na Slovensku.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír publikoval v sobotu ako prestížnu astronomickú snímku dňa fotografiu s názvom Comet Pons-Brooks in Northern Spring (Kométa Pons-Brooks zo severnej jari), ktorá vznikla na Slovensku. Autorom fotografie je astronóm Petr Horálek z Fyzikálneho ústavu v Opave.

Snímka podľa neho vznikla 5. marca tohto roka neďaleko slovenského mesta Revúca, kam sa autor vydal zaznamenať kométu 12P/Pons-Brooks s galaxiou v Andromede. Ako uviedol Horálek, výsledná snímka vznikla len vďaka veľkému šťastiu. Na dané miesto, ktoré vôbec nepoznal, sa totiž vybral v snahe vystihnúť jasné počasie. Kométa je v týchto dňoch aj naďalej pozorovateľná už v malých ďalekohľadoch na tmavej oblohe ďaleko od veľkých miest.

Na zverejnenej snímke je zachytená kométa 12P/Pons-Brooks a galaxia v Andromede z lúky neďaleko Revúcej. V čase snímania boli oba objekty nízko nad severozápadným obzorom. V prvom marcovom týždni prelietala kométa na oblohe okolo galaxie uhlovo veľmi blízko a ponúkla sa tak veľmi fotogenická kompozícia.

NASA
Zdroj: NASA
Domov
Zdieľať
Diskusia