Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
27. augusta 2024 o 7:20
Čas čítania 0:50

SNS navrhuje zásadnú zmenu v minimálnych dôchodkoch. Mnohí penzisti by si po novom prilepšili

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Zmena môže negatívne ovplyvniť verejné financie a štátny rozpočet.

  • Koaličná strana SNS navrhuje, aby sa minimálne dôchodky na Slovensku vypočítavali podľa priemernej mzdy, nie podľa životného minima, ako to funguje dnes. Návrh už predložili do parlamentu. Ak by sa zamenu podarilo schváliť, začne platiť od roku 2026, informuje portál O Peniazoch.

  • Nová suma dôchodku by závisela od toho, ako dlho človek počas zamestnania odvádzal dôchodkové poistenie. Každým pridaným rokom by sa suma dôchodku zvýšila.
  • Napríklad pre získaných 30 rokov dôchodkového poistenia by bola suma minimálneho dôchodku 397,30 eur, čo by znamenalo prilepšenie o 7,40 eur oproti aktuálnej sume. Za 51 rokov dôchodkového poistenia by človek po novom mesačne dostal dôchodok vo výške 554,90 eur, čím by si prilepšil o 10,40 eur.

Prečo je to dôležité: Zmena výpočtu minimálnych dôchodkov môže mať dopad na štátny rozpočet, keďže vyššie dôchodkové dávky následne zvýšia aj výdavky verejných financií. Návrh tiež predpokladá, že viac ľudí by mohlo spadať do kategórie poberateľov minimálneho dôchodku.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Širší kontext: Vláda už schválila návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na 60 % priemernej mzdy, čo ide podľa národniarov „ruka v ruke s návrhom na zmenu výpočtu minimálnych dôchodkov“. Minister práce Erik Tomáš je pripravený diskutovať o návrhoch SNS, ale iba v rámci koalície. Obe zmeny budú čoskoro predmetom rokovania v parlamente.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

26. augusta 2024 o 12:36 Čas čítania 0:29 Slováci získajú od budúceho roka vyšší príspevok za otcovskú dovolenku. Suma sa môže vyšplhať na stovky eur Slováci získajú od budúceho roka vyšší príspevok za otcovskú dovolenku. Suma sa môže vyšplhať na stovky eur
22. augusta 2024 o 7:16 Čas čítania 0:36 Vláda chce finančne odmeniť tisícky zamestnancov štátu. Ľudia pracujúci v oblasti súdnictva dostanú štedrý príspevok Vláda chce finančne odmeniť tisícky zamestnancov štátu. Ľudia pracujúci v oblasti súdnictva dostanú štedrý príspevok
21. augusta 2024 o 15:14 Čas čítania 0:43 Vláda zvyšuje príspevok na pohreb. Slovákom poskytne o desiatky eur viac Vláda zvyšuje príspevok na pohreb. Slovákom poskytne o desiatky eur viac
Domov
Zdieľať
Diskusia