Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
30. augusta 2024 o 9:11
Čas čítania 0:42

Ministerstvo upozorňuje na znečistené chorvátske pláže. Vo vode našli nebezpečnú baktériu, ktorá spôsobuje zdravotné problémy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ministerstvo turistom neodporúča kúpať sa na znečistených plážach.

  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje na zvýšené riziko znečistenia vôd a morskej vody v niektorých oblastiach Chorvátska.
  • Aktuálne je situácia zhoršená v mori na juhu Chorvátska (oblasť Ploče, pláž Technička radiona), kde sa v mori nachádza nebezpečná baktéria Escherichia coli. Kúpanie na tejto pláži sa až do odvolania neodporúča. 

Prečo je to dôležité: Baktéria Escherichia coli môže v tele človeka spôsobiť nebezpečné infekcie. Spôsobuje hnačky aj iné črevné problémy a môže zapríčiniť aj infekciu močového mechúra.

Citát: „Odporúčame preto byť obozretný, nezdržiavať sa v postihnutých oblastiach so znečistenou morskou vodou, počúvať obmedzenia miestnych hygienikov a na základe ich nariadení nekúpať sa v konkrétnych častiach a nevyužívať oblasti ani na účely vodných rekreačných športov,“ uviedol rezort.

Širší kontext: Ak je to možné, odporúča vyhnúť sa cestovaniu do postihnutých oblastí s cieľom pobytu pri mori. Slovenským občanom nachádzajúcim sa v postihnutých oblastiach ministerstvo odporúča riadiť sa výlučne pokynmi miestnych úradov. Vzorky vôd preveruje Ústav verejného zdravotníctva Dubrovnícko-neretvianskej župy. Odber vzoriek z mora sa bude opakovať, kým sa znečistenie nezastaví.

Prečítaj si aj tieto články: 

29. augusta 2024 o 15:48 Čas čítania 0:31 VIDEO: Pri chorvátskom Splite vypukol po údere blesku masívny požiar. Plamene sa v noci nachádzali 15 metrov od budov VIDEO: Pri chorvátskom Splite vypukol po údere blesku masívny požiar. Plamene sa v noci nachádzali 15 metrov od budov
26. augusta 2024 o 6:39 Čas čítania 0:39 V Chorvátsku sa premnožili nebezpečné sršne. Lekári pri uštipnutiach zasahujú niekoľkokrát denne V Chorvátsku sa premnožili nebezpečné sršne. Lekári pri uštipnutiach zasahujú niekoľkokrát denne
15. augusta 2024 o 17:32 Čas čítania 0:30 Rodina z Bratislavy po príchode do Chorvátska zistila, že na ich ubytovaní niekto býva. Známy online portál priznal chybu Rodina z Bratislavy po príchode do Chorvátska zistila, že na ich ubytovaní niekto býva. Známy online portál priznal chybu
Domov
Zdieľať
Diskusia