Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
6. septembra 2024 o 17:11
Čas čítania 0:43

V Česku zomrelo na čierny kašeľ len trojmesačné dieťa. Situácia na Slovensku sa podľa pediatričky zhoršuje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Dôvodom nárastu prípadov ochorenia je pokles očkovaných detí a starších ľudí.

  • V Českej republike tento rok zaznamenali prudký nárast prípadov čierneho kašľa, informujú tvnoviny.sk.
  • Nedávno chorobe podľahlo len trojmesačné dievča, ktoré sa liečilo aj na zápal pľúc. V Česku zomrelo na ochorenie už deväť ľudí.
  • Situácia sa zhoršuje aj na Slovensku. Dôvodom je pokles očkovaných detí a starších ľudí.

Citát: „Čierny kašeľ je najnebezpečnejší pre novorodencov a dojčatá, u ktorých môže byť ochorenie fatálne preto, lebo ešte nie sú zaočkované a zároveň sú ešte veľmi zraniteľné. Ťažký priebeh býva, samozrejme, aj u starých a inak chorých ľudí ako aj u tehotných. Ak človek toto ochorenie prežije, často sa niekoľko mesiacov borí s nepríjemným kašľom,“ informuje pediatrička Kristína Visolajská.

Širší kontext: Zaočkovanosť detí na Slovensku klesla na úroveň 90 až 93 percent. Visolajská konštatuje, že situácia nebude lepšia. Základné očkovanie proti čiernemu kašľu sa vykonáva v 3., 5. a 11. mesiaci života dieťaťa a následne v 6. a 13. roku.

Zraniteľným skupinám ľudí odporúča nosiť rúško v priestoroch ako je MHD či metro. Rodičom najmä chrániť bábätká pred chorými ľuďmi a chodiť často von.

Prečítaj si aj tieto články:

9. mája 2024 o 11:13 Čas čítania 0:28 Čierny kašeľ najviac trápi tých najzraniteľnejších, ukázali štatistiky z Bratislavského kraja. Jedno mesto hlási rekordný počet Čierny kašeľ najviac trápi tých najzraniteľnejších, ukázali štatistiky z Bratislavského kraja. Jedno mesto hlási rekordný počet
1. septembra 2024 o 17:31 Čas čítania 0:31 Rakúska lekárka nechala počas operácie svoju 13-ročnú dcéru vŕtať dieru do hlavy pacienta. Dieťa konalo podľa jej pokynov Rakúska lekárka nechala počas operácie svoju 13-ročnú dcéru vŕtať dieru do hlavy pacienta. Dieťa konalo podľa jej pokynov
31. augusta 2024 o 9:43 Čas čítania 0:34 Všeobecná zdravotná poisťovňa predstavila nový benefit. Klientom pomôže s preplatením psychológa Všeobecná zdravotná poisťovňa predstavila nový benefit. Klientom pomôže s preplatením psychológa
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia