Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
redakcia
dnes 19. septembra 2024 o 12:10
Čas čítania 2:29

Žena z legendárnej fotky Fica s Colou dostala vysokú pozíciu na úrade vlády. Jej správu využili pri útoku na odborníkov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na úrade vlády dostala vysokú pozíciu úradníčka, ktorá sa v apríli 2023 zúčastnila zahraničnej cesty expertov na hybridné hrozby v Bruseli.

Autorom článku je Investigatívne centrum Jána Kuciaka. Refresher ho publikuje v rámci spolupráce a so súhlasom.

Smer útoky voči nim využil v predvolebnej kampani. Len týždeň predtým ako Andrea Pobocik nastúpila na nové miesto, čítal premiér Robert Fico záznam z cesty, ktorý pravdepodobne napísala. Investigatívne centrum Jána Kuciaka zistilo, že Pobocik sa objavila aj na fotografiách z volebnej noci Smeru v roku 2012, kde Fico oslavoval víťazstvo s fľašou Coca-Coly v ruke. Dnes má na starosti hybridné hrozby a boj proti korupcii. Úrad vlády mlčí o tom, koľko ľudí pracuje v jej sekcii.

Krátko po vymenovaní začala vláda Roberta Fica robiť zmeny na odborných útvaroch, ktoré majú na starosti boj s hybridnými hrozbami. Zahraničná propaganda, najmä z Ruskej federácie, hoaxy a dezinformácie dlhodobo ovplyvňujú verejnú mienku na Slovensku, ktoré patrí z tohto pohľadu k najzraniteľnejším v Európe.

Niekoľkí experti na hybridné hrozby dostali výpovede. Boli medzi nimi aj šéfka odboru strategickej komunikácie na úrade vlády Miroslava Sawiris, riaditeľ Centra boja proti hybridným hrozbám ministerstva vnútra Daniel Milo, či Dávid Púchovský, ktorý mal na starosti policajnú stránku Hoaxy a podvody. Všetci sa v apríli 2023 zúčastnili na pracovnej ceste, ktorú Smer a Robert Fico označil za „protiopozičnú misiu v Bruseli“ a útoky na úradníkov využíval aj v predvolebnej kampani.

14. septembra 2024 o 18:30 Čas čítania 2:02 FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 € FOTO: OUTFIT CHECK zo Žúru na zámku: Bunda od väzňa či perly za 550 €

Podľa zistení ICJK však niektorí účastníci stretnutí s predstaviteľmi NATO a Európskej komisie za vlády Smeru povýšili. Andreu Pobocik, ktorá zastupovala Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), vymenovali na úrade vlády vedenom Jurajom Gedrom zo Smeru za šéfku sekcie bezpečnosti štátu. A to len týždeň po tom, ako Robert Fico citoval v parlamente pravdepodobne z jej záznamu z cesty do Bruselu.

„Vážený pán predseda, v opozícii ste upozornili na škandalóznu zahraničnú cestu do Bruselu vysokých štátnych úradníkov spolu s predstaviteľmi mimovládneho sektora, ktorí vás tam spolu s Petrom Pellegrinim označili za hybridnú hrozbu.” Pýtal sa premiéra Roberta Fica poslanec Smeru Ján Mažgút počas hodiny otázok vo februári 2024: „Podarilo sa vám ako premiérovi získať nejaké nové informácie o tejto ceste?”

Premiér Robert Fico počas hodiny otázok.
Premiér Robert Fico počas hodiny otázok. Zdroj: NR SR

Fico v odpovedi opäť zaútočil na dnes už odvolaných odborníkov: „Ich rétorika bola postavená na tom, že ak sa k moci dostane Smer a Fico, tak zo Slovenska bude určite druhé Maďarsko a Európska únia tak stratí plne hodnotného partnera,”odpovedal premiér a citoval aj z oficiálnej správy zo služobnej cesty vytvorenej v NBÚ. 

Keď sme si chceli overiť, či premiér Fico naozaj čítal zo správy, ktorú vytvorila Andrea Pobocik, nepochodili sme. NBÚ nám správu z cesty do Bruselu poslal v anonymizovanej podobe - teda bez mien úradníkov aj bez mena jej autora. Odvolali sa na ochranu osobných údajov. Bezpečnostný úrad však na ceste v roku 2023 zastupovala len Pobocik.

Andrea Pobocik v telefonickom rozhovore na otázky ICJK neodpovedala, odvolala sa na nedostatok času a zložila. Neodpísala ani na otázky zaslané SMS. 

Experti na hybridné hrozby, ktorí museli odísť zo štátnej správy, v uplynulých rokoch zaznamenali v oblasti boja proti zahraničnej propagande a dezinformáciám viaceré úspechy. Centrum boja proti hybridným hrozbám pri ministerstve vnútra napríklad pred voľbami zastavilo šírenie deep fake videa novinárky Moniky Tódovej a predsedu Progresívneho Slovenska na sociálnych sieťach.

10. septembra 2024 o 18:20 Čas čítania 2:34 Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective Radikalizovali aj vraha zo Zámockej, v USA zadržali lídrov Terrorgram Collective

Ich odchod zo štátnych služieb môže znamenať, že sa Slovensko nebude schopné účinne brániť. „Dnes už nie je otázkou, či Slovensko je alebo nie je cieľom hybridných hrozieb, ale ako sa im brániť, preto chýbajúci odborníci na ministerstvách znamenajú podcenenie situácie a väčšie vystavenie Slovenska týmto hrozbám. Často pritom ich pôvodcom nemusí ísť o konkrétny cieľ, ale o všeobecné posilnenie frustrácie, zmätenia a rozdelenia spoločnosti," vysvetľuje Kristína Šefčíková z Pražského inštitútu bezpečnostných štúdií (Prague Security Studies Institute).

Ako príklad uvádza ruské hybridné pôsobenie, ktorého súčasťou sú podľa nej pravdepodobne aj koordinované vyhrážky o výbušninách v školách, ktoré sa objavili na Slovensku, v Českej republike a pobaltských krajinách.

Článok má pokračovanie, ktoré si môžeš prečítať na webe ICJK.
Domov
Zdieľať
Diskusia