Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
dnes 21. septembra 2024 o 15:55
Čas čítania 0:44

Západ nepovolil Ukrajine použiť zbrane dlhého doletu pri útokoch v Rusku. Podľa Zelenského sa bojí eskalácie vojny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

USA ani Británia nepovolili používanie ich zbraní pri útokoch v Rusku.

  • Spojené štáty a Británia nepovolili Ukrajine používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ciele hlboko na území Ruska zrejme zo strachu z eskalácie.
  • Zelenskyj v piatok poukázal aj na navýšenie vojenskej pomoci od ukrajinských spojencov. Povedal, že ho teší, že sa pomoc urýchlila.

Prečo je to dôležité: Ukrajina dlho nalieha na Západ, aby jej povolil používať zbrane, ktoré jej dodáva, pri útokoch na ciele v Rusku. Šéf Kremľa Vladimir Putin však varoval, že používanie západných zbraní pri útokoch na ciele v Rusku by znamenalo, že krajiny NATO sú vo vojne s Ruskom.


Citát: „Ani Amerika ani Spojené kráľovstvo nám nedali povolenie používať tieto zbrane na území Ruska, na nijaké ciele v žiadnej vzdialenosti. Myslím si, že sa boja eskalácie,“ uviedol Volodymyr Zelenskyj pre novinárov. 

Širší kontext: Ukrajina je závislá od západnej vojenskej pomoci a omeškania v dodávkach zbraní pre politické nezhody začiatkom tohto roka spôsobili, že ukrajinská armáda mala nedostatok zásob. Zelenskyj sa pritom snaží získať pre Ukrajinu viac zbraní a vojenskej, ekonomickej a diplomatickej pomoci predovšetkým od Spojených štátov, ktoré sú kľúčovým spojencom Kyjeva, pripomína agentúra Reuters.

Prečítaj si aj tieto články:

20. septembra 2024 o 15:50 Čas čítania 1:00 EÚ poskytne Ukrajine pôžičku v hodnote 35 miliárd eur. Slúžiť má na protivzdušnú obranu a nákup zbraní EÚ poskytne Ukrajine pôžičku v hodnote 35 miliárd eur. Slúžiť má na protivzdušnú obranu a nákup zbraní
14. septembra 2024 o 18:01 Čas čítania 0:50 Putin varuje NATO: Ak Západ povolí používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ruskom území, automaticky vstúpia do vojny Putin varuje NATO: Ak Západ povolí používať zbrane s dlhým dosahom pri útokoch na ruskom území, automaticky vstúpia do vojny
9. septembra 2024 o 13:48 Čas čítania 0:49 Zelenskyj má plán na ukončenie vojny. Rokovať o ňom bude iba v úzkom kruhu Zelenskyj má plán na ukončenie vojny. Rokovať o ňom bude iba v úzkom kruhu
Späť
Zdieľať
Diskusia