Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
9. septembra 2024 o 13:48
Čas čítania 0:49

Zelenskyj má plán na ukončenie vojny. Rokovať o ňom bude iba v úzkom kruhu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Plán, ktorý chce Zelenskyj predstaviť spojencom z USA, podľa neho ponúka nielen vojenské, ale aj politické riešenia.

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje od Spojených štátov nový obranný balíček, ktorý by pomohol ukončiť vojnu a donútil by Rusko k diplomatickým rokovaniam, informuje taliansky denník La Stampa.
  • Plán chce Zelenskyj predstaviť ešte tento rok americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi a dvom prezidentským kandidátom, Kamale Harrisovej a Donaldovi Trumpovi.
  • Zatiaľ neuviedol žiadne konkrétne detaily o tom, čo by mal nový obranný balíček obsahovať. Zdôraznil však, že nejde len o zbrane, ale aj o širšie globálne otázky.
  • Zelenskyj verí, že ak Ukrajina získa takýto obranný balíček, pôjde o silný nástroj na odradenie Ruska a na dosiahnutie mierového riešenia vojny prostredníctvom diplomacie.

Širší kontext: Pôvodne mal Zelenskyj v pláne predstaviť svoj návrh už v septembri, ale dátum odložil na november. Zelenskyj o danom pláne hovoril už na konci augusta, keď naznačil, že operácia v ruskej Kurskej oblasti je súčasťou stratégie na ukončenie vojny.

Aj keď zatiaľ nie je známe, čo daný balíček obsahuje, Zelenskyj naznačil, že dohoda s USA by mala zahŕňať aj prísľub povojnovej spolupráce. Je otázne, či na navrhovaný balík opatrení lídri z USA pristúpia. Zelenskyj už niekoľko mesiacov žiada západné krajiny o povolenie použiť ich zbrane dlhého doletu na útoky proti Rusku, zatiaľ však neúspešne.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

9. septembra 2024 o 11:32 Čas čítania 1:06 Celý svetový poriadok je ohrozený nevídaným spôsobom, varujú šéfovia globálnych tajných služieb Celý svetový poriadok je ohrozený nevídaným spôsobom, varujú šéfovia globálnych tajných služieb
3. septembra 2024 o 14:58 Čas čítania 1:10 VIDEO: Ruské rakety zabili v ukrajinskom meste 41 ľudí. Dopadli na nemocnicu a vzdelávací inštitút VIDEO: Ruské rakety zabili v ukrajinskom meste 41 ľudí. Dopadli na nemocnicu a vzdelávací inštitút
2. septembra 2024 o 13:30 Čas čítania 0:45 Poľsko zvažuje zostreľovať rakety nad Ukrajinou smerujúce na ich územie, vyhlásil minister zahraničia Poľsko zvažuje zostreľovať rakety nad Ukrajinou smerujúce na ich územie, vyhlásil minister zahraničia
Späť
Zdieľať
Diskusia