Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
dnes 23. septembra 2024 o 12:14
Čas čítania 0:44

Vláda plánuje hromadné prepúšťanie. O svoju prácu v štátnej správe prídu tisícky zamestnancov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Koalícia viní za zlý stav verejných financií bývalé vlády.

  • Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) oznámil, že súčasťou konsolidačných opatrení bude hromadné prepúšťanie, ktoré postihne približne 5 000 štátnych zamestnancov. Tento krok má štátu ušetriť okolo 140 miliónov eur ročne.
  • Prepúšťanie sa má primárne týkať úradníkov. Podľa Kamenického ide o nevyhnutné opatrenie v rámci konsolidácie štátneho rozpočtu, ktorý je potrebné stabilizovať po výdavkoch z minulých rokov.
  • Kamenický kritizoval najmä bývalé vlády Matoviča, Ódora a Hegera za vysoké výdavky, pričom spomenul najmä celoplošné testovanie.

Prečo je to dôležité: Prepúšťanie v štátnej správe je výrazný zásah, ktorý sa dotkne tisícov zamestnancov. Vládni predstavitelia si pritom na začiatku roka navýšili svoje platy o takmer 100 % a paušálne poskytli 13. dôchodky všetkým slovenským penzistom.

Citát:„Hovoríme o prepustení asi 5 000 zamestnancov, primárne pôjde o úradníkov,“ povedal pre TA3 Kamenický.

Širší kontext: Minister Kamenický tiež v relácii diskutoval o možnostiach zvýšenia DPH na knihy, čo vyvolalo vo verejnom diskurze rozruch. Niektorí členovia koalície, vrátane poslanca SNS Romana Michelka, sa voči tomuto opatreniu ohradili. Kamenický však tvrdí, že cieľom je dosiahnuť dohodnutú mieru konsolidácie, aby sa predišlo ďalšiemu zadlžovaniu krajiny.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

22. septembra 2024 o 17:45 Čas čítania 0:49 Verím, že Danko si uvedomí, kto je slabým článkom koalície, vyhlásil líder Hlasu. Tvrdí, že šéf SNS podrýva stabilitu koalície Verím, že Danko si uvedomí, kto je slabým článkom koalície, vyhlásil líder Hlasu. Tvrdí, že šéf SNS podrýva stabilitu koalície
22. septembra 2024 o 15:19 Čas čítania 0:59 Napätie v koalícii narastá. Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a posiela mu ostrý odkaz Napätie v koalícii narastá. Dolinková odmieta kritiku Danka, tvrdí, že klame a posiela mu ostrý odkaz
19. septembra 2024 o 9:40 Čas čítania 0:47 Ktorí Slováci pocítia zvýšenú DPH najviac? Štát pri šetrení takmer 3 miliárd vyberie peniaze aj od najzraniteľnejších domácností Ktorí Slováci pocítia zvýšenú DPH najviac? Štát pri šetrení takmer 3 miliárd vyberie peniaze aj od najzraniteľnejších domácností
Domov
Zdieľať
Diskusia