Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Eva Thonhauserová
včera 26. septembra 2024 o 9:05
Čas čítania 1:39

Pellegrini ku kauze nálepiek na počítači: Zastal sa Plavákovej a vyjadril sklamanie, Huliakovi posiela ostrý odkaz

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Poslankyne Plavákovej sa verejne zastala opozícia.

  • Prezident Peter Pellegrini odmieta, aby sa slovník poslancov voči sebe navzájom vulgarizoval. Tí, ktorých sa to týka, by podľa neho mali „zatiahnuť ručnú brzdu“ a vrátiť sa ku kultivovanej debate.
  • Zároveň zdôraznil, že správanie poslancov v parlamente je aj vizitkou Slovenska v zahraničí. Hlava štátu to uviedla v reakcii na expresívne výrazy poslanca Rudolfa Huliaka (SNS) na adresu poslankyne Lucie Plavákovej (PS) počas stredajšieho rokovania parlamentu.
  • Pellegrini uviedol, že by nikdy nepoužil agresívny jazyk voči žene ani kolegovi a v prípade, že by sa tak stalo, by sa ospravedlnil, pretože to považuje za nevhodné. Zároveň dodal, že je z diania v parlamente sklamaný. Mrzí ho, že sa v ňom riešia „zástupné problémy“, ktoré krajinu neposúvajú dopredu.

Citát:„Politická diskusia patrí do parlamentu, aj súboj politických názorov a strán patrí do parlamentu, ale žiaľ, zdá sa mi, že v poslednej dobe to už presahuje určitú mieru slušného správania. Takéto urážky a prirovnania poslankyne k niečomu, to už je naozaj myslím za hranicou a mali by slovenskí poslanci a poslankyne, ktoré sa takto správajú, urobiť čo najskôr krok späť, zatiahnuť ručnú brzdu a vrátiť sa ku kultivovanej debate v parlamente. Pretože, darmo potom budeme my tu v zahraničí sa snažiť vytvárať pozitívny obraz o krajine,“ vyhlásil prezident počas návštevy v Organizácii spojených národov v New Yorku.

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

Prečo je to dôležité: Správanie poslancov priamo ovplyvňuje obraz krajiny nielen doma, ale aj v zahraničí. Vulgarizácia politického diskurzu môže podkopať dôveru verejnosti v politické inštitúcie a oslabiť ich legitímnosť. Urážlivé vyjadrenia a snaha o odstránenie symbolov LGBTI môžu posilniť nenávisť a diskrimináciu voči tejto komunite.


Širší kontext: Poslankyňu Luciu Plavákovú (PS) podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS) počas stredajšieho rokovania dvakrát vykázal z rokovacej sály. Dôvodom boli nálepky na jej počítači, medzi ktorými boli aj symboly na podporu LGBTI. Podľa Danka  a Tibora Gašpara (Smer-SD) to bolo v rozpore s rokovacím poriadkom. Danko hovoril o tom, že poslanci nemôžu žiadnu tému propagovať vizuálnymi prostriedkami a Gašpar poukazoval na to, že do rokovacej sály je zakázané vnášať transparenty, letáky alebo iné obdobné vizuálne zobrazenia.


Plaváková s postupom nesúhlasila a odmietla, že porušila rokovací poriadok. Poslankyne sa verejne zastala opozícia, ktorá okrem návrhu na vykázanie kritizovala aj expresívne výrazy poslanca Rudolfa Huliaka (SNS). Ten na tlačovej konferencii vyhlásil, že pomenovaním „suka“ možno označiť poslankyňu NR SR, ktorá v pléne uvedie, že plod si nezaslúži žiť. Taká zákonodarkyňa si podľa neho nectí základné otázky života. Zároveň skonštatoval, že Plavákovú nepovažuje za ženu.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

25. septembra 2024 o 12:32 Čas čítania 0:40 Danko vykázal z rokovacej sály poslankyňu Plavákovú (PS). Vadili mu dúhové nálepky na jej počítači Danko vykázal z rokovacej sály poslankyňu Plavákovú (PS). Vadili mu dúhové nálepky na jej počítači
25. septembra 2024 o 14:03 Čas čítania 0:44 Huliak označil poslankyňu Plavákovú za „s*ku“, Hlas-SD sa jej zastal. Kauza dúhovej nálepky na notebooku pokračuje Huliak označil poslankyňu Plavákovú za „s*ku“, Hlas-SD sa jej zastal. Kauza dúhovej nálepky na notebooku pokračuje
25. septembra 2024 o 19:41 Čas čítania 0:48 Falošnými problémami útočíte na LGBTI komunitu, odkazuje Iniciatíva Inakosť vládnym predstaviteľom Falošnými problémami útočíte na LGBTI komunitu, odkazuje Iniciatíva Inakosť vládnym predstaviteľom
Domov
Zdieľať
Diskusia