Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
Aneta Gospičová TASR
dnes 27. septembra 2024 o 13:10
Čas čítania 1:10

Najčastejšie kradnuté heslá Slovákov sú krstné mená či číselné rady. V zozname dominovali aj anglické slová

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Minulý rok kolovalo v online priestore a komunikačných platformách približne 7,5 miliardy zneužiteľných informácií.

  • V roku 2023 došlo v globálnom meradle k výraznému nárastu množstva uniknutých prihlasovacích údajov k e-mailovým účtom v kombinácii s heslami, prihlasovacími menami, telefónnymi číslami a ďalšími údajmi.
  • Najčastejšie ukradnuté slovenské heslá za rok 2023 boli kombinácie jednoduchých čísel 123456, 123456789, krstné mená „martin, monika, dominika“, ale aj výrazy, ako onedirection, wattpad, mamina a password.
  • V prípade krádeží e-mailových adries spolu s heslami sa Slovensko umiestnilo v celosvetovom rebríčku na 17. mieste.

Citát: „Mnohí internetoví používatelia sú neopatrní - opakovane používajú rovnaké heslo pre rôzne účty a služby, ukladajú svoje prihlasovacie údaje priamo do prehliadača, čím sa zvyšuje ich zraniteľnosť,“ upozornila Beatrice Rubini, výkonná riaditeľka spoločnosti CRIF sekcie zaoberajúcej sa doménou kybernetickej bezpečnosti.

Širší kontext: Informácie vyplývajú z analýzy spoločnosti CRIF, ktorá aj na Slovensku zabezpečuje prevádzkovanie úverových registrov a systémov.

Rubini vysvetlila, že na krádež osobných údajov používajú kyberzločinci malvér a rôzne falošné aplikácie, ktoré je ťažké odlíšiť od skutočných. Pri zacielení na spotrebiteľov zneužívajú aj nástroje umelej inteligencie, veľmi časté sú podvodné emaily formulované dôveryhodným jazykom. 

24. septembra 2024 o 18:40 Čas čítania 8:36 Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor) Šišoláková z 360°: V STVR mi oznámili, že nemám opúšťať kanceláriu, kým nepodpíšem výpoveď (Rozhovor)

V rámci krádeží e-mailových adries spolu s heslami skončilo ešte horšie ako Slovensko susedné Česko, ktoré sa prostredníctvom krádeží domén „cz“ ocitlo na 11. mieste. Neželané prvenstvo majú USA a globálne emailové účty s koncovkami „com“ a „net“. Na 2. mieste je Rusko s „ru“, nasleduje Nemecko s „de“ a Taliansko s doménou „it“.

Na globálnej úrovni kolovalo v roku 2023 v online priestore a komunikačných platformách približne 7,5 miliardy zneužiteľných informácií, čo je takmer o 45 percent viac ako v roku 2022.


V roku 2023 sa útočníci najčastejšie zameriavali na heslá, e-mailové adresy, používateľské mená, mená a priezviská a telefónne čísla. V porovnaní s rokom 2022 heslá predbehli e-mailové adresy a dostali sa na prvé miesto. 

Prečítaj si aj tieto články:

24. septembra 2024 o 9:59 Čas čítania 0:46 Falošný Brad Pitt okradol ženy cez Whatsapp o 325-tisíc eur. Uverili mu, že majú citový vzťah Falošný Brad Pitt okradol ženy cez Whatsapp o 325-tisíc eur. Uverili mu, že majú citový vzťah
27. septembra 2024 o 10:33 Čas čítania 0:33 Telegram bude úradom nahlasovať telefónne čísla a IP adresy používateľov. Zmenami chce obmedziť šírenie hoaxov a dezinformácií Telegram bude úradom nahlasovať telefónne čísla a IP adresy používateľov. Zmenami chce obmedziť šírenie hoaxov a dezinformácií
21. septembra 2024 o 8:28 Čas čítania 0:35 Podvodníci sa vydávajú za bratislavskú zoo a od ľudí pýtajú peniaze. „Totálny hyenizmus,“ okomentovala to polícia Podvodníci sa vydávajú za bratislavskú zoo a od ľudí pýtajú peniaze. „Totálny hyenizmus,“ okomentovala to polícia
heslo
Zdroj: Wikimedia Commons/Santeri Viinamäki



Domov
Zdieľať
Diskusia