Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Anna Vondráková
29. septembra 2024 o 7:36
Čas čítania 1:16

Muž sa v Česku nakazil krysou žltačkou. Ide o dôsledok masívnych povodní

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nakazený muž sa sťažoval na viacero nepríjemných príznakov.

V súvislosti s povodňami sa v Českej republike objavil prvý prípad leptospirózy, takzvanej krysej žltačky. Nákaza sa do tela pacienta dostala kontaktom s kontaminovanou vodou. Infikovaný muž pravdepodobne náhodne prehltol povodňovú vodu, ale tá sa mohla dostať do jeho tela aj cez poranenú kožu, informuje CNN Prima NEWS.

Muž z Moravskosliezskeho kraja zostáva v nemocnici. „K lekárovi prišiel až na jedenásty deň po pobyte vo vode a sťažoval sa na bolesti nôh, poruchy chôdze, slabosť a zmätenosť. Krvný test následne preukázal leptospirózu. Lieči sa antibiotikami,“ uviedli zdravotníci. 

Povodňová voda okrem iného vyplavila výkaly zvierat, ktoré môžu prenášať leptospirózu. Dôležité je zdôrazniť, že leptospíry môžu byť stále prítomné napríklad v bahne, a to aj po vyschnutí. Preto je veľmi dôležité, aby ľudia v postihnutých oblastiach dodržiavali prísne hygienické pravidlá a používali ochranné pomôcky.

„Regionálna hygienická stanica je stále v teréne v zaplavených oblastiach a vykonáva vyšetrovanie. Aj v súvislosti s týmto prvým ohniskom nákazy informujeme ľudí, aby si dávali pozor na svoje zdravie. Je dôležité upozorniť, že leptospiróza nie je prenosná z človeka na človeka, preto nie je potrebné pátrať po kontaktoch chorého, ale je potrebné opakovať a zdôrazňovať prevenciu dôsledným dodržiavaním hygieny a používaním ochranných pomôcok,” upozornila riaditeľka moravskosliezskych hygienikov Zuzana Babišová.

Ochorenie niekedy môže byť smrteľné

Leptospiróza (ľudovo nazývaná aj choroba potkanov) je infekčné ochorenie bakteriálneho pôvodu. Niekedy prebieha bezpríznakovo, ale u niektorých jedincov sa môžu vyskytnúť veľmi nepríjemné príznaky. Tie spočiatku zahŕňajú vysokú horúčku, zimnicu, triašku, bolesti hlavy a svalov. Pri zhoršovaní stavu sa neskôr pridávajú bolesti brucha, bolesti na hrudníku, poruchy funkcie obličiek a pečene, poruchy zrážania krvi a zmenený duševný stav.

29. septembra 2024 o 14:30 Čas čítania 3:53 Megaprojekt Koridor DOL: Trasa viedla aj cez Slovensko, z Česka by urobil európske centrum lodnej dopravy Megaprojekt Koridor DOL: Trasa viedla aj  cez Slovensko, z Česka by urobil európske centrum lodnej dopravy

Toto ochorenie u nás nie je až tak rozšírené, ročne sa ním nakazí menej ako tucet ľudí a v priemere jeden človek ročne na jeho následky zomrie. Najhoršia situácia v Českej republike nastala po povodniach v roku 1997. Chorobou sa nakazilo približne sto ľudí a štyria zomreli. Podobná situácia bola aj v roku 2002.

Domov
Zdieľať
Diskusia