Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
včera 2. októbra 2024 o 9:58
Čas čítania 0:59

Zverejnil tajné plány o odvete Izraela voči Iránu. Americký spravodajský web priblížil detaily

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Irán v utorok pohrozil, že ak Izrael odpovie silou opäť naň zaútočí.

  • Izrael v priebehu niekoľkých dní spustí „významnú odvetu“ za utorkový raketový útok Iránu.
  • Odveta by sa mala zamerať na ropné zariadenia a ďalšie strategické objekty na iránskom území. V stredu to s odvolaním sa na izraelských predstaviteľov uviedol americký spravodajský web Axios.
  • Axios píše, že viacerí izraelskí predstavitelia označujú za pravdepodobný cieľ odvety iránske ropné zariadenia. Niektorí však hovoria aj o cielených atentátoch a vyradení iránskych systémov protivzdušnej obrany.

Širší kontext: Odveta Izraela po aprílovom dronovom a raketovom útoku Iránu bola obmedzená a izraelské sily zasiahli iba jeden systém protivzdušnej obrany S-300 na iránskom území. Izraelskí predstavitelia však uviedli, že tentoraz bude ich odpoveď omnoho dôraznejšia, píše Axios.


Irán v utorok pohrozil, že ak Izrael odpovie silou, zaútočí naň znova. V takom prípade budú podľa zdrojov Axiosu na stole všetky možnosti vrátane izraelských úderov na iránske jadrové zariadenia.


Nemenovaný izraelský zdroj taktiež uviedol, že rozhodnutie o podobe odvety zatiaľ neschválil izraelský bezpečnostný kabinet. Izrael sa síce chystá reagovať samostatne, ale vzhľadom na strategické dôsledky chce svoje plány koordinovať s USA.


Počas utorkových rozhovorov medzi Bidenovou administratívou a izraelskou vládou dali však USA jasne najavo, že podporujú izraelskú reakciu. Tá však podľa nich musí byť primeraná.


Irán v utorok podnikol rozsiahly raketový útok na Izrael. Izraelská armáda oznámila, že zachytila veľký počet z celkovo 180 balistických rakiet. Útok bol podľa Teheránu odvetou za zabitie viacerých vodcov a veliteľov proiránskych militantov vrátane libanonského Hizballáhu, palestínskeho Hamasu a iránskych Revolučných gárd.


Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

1. októbra 2024 o 6:23 Čas čítania 0:33 AKTUÁLNE: Izrael začal pozemnú operáciu v Libanone. Tvrdia, že chcú zneškodniť konkrétny cieľ AKTUÁLNE: Izrael začal pozemnú operáciu v Libanone. Tvrdia, že chcú zneškodniť konkrétny cieľ
29. septembra 2024 o 12:32 Čas čítania 0:27 Izrael tvrdí, že zabil ďalšieho vysokopostaveného predstaviteľa hnutia Hizballáh. Bejrút bombardovali aj v sobotu Izrael tvrdí, že zabil ďalšieho vysokopostaveného predstaviteľa hnutia Hizballáh. Bejrút bombardovali aj v sobotu
28. septembra 2024 o 11:45 Čas čítania 0:37 Izrael tvrdí, že zabil Hasana Nasralláha. Vodcom Hizballáhu bol viac ako 30 rokov Izrael tvrdí, že zabil Hasana Nasralláha. Vodcom Hizballáhu bol viac ako 30 rokov
Domov
Zdieľať
Diskusia