Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
včera 2. októbra 2024 o 15:04
Čas čítania 0:52

Slovákov čakajú od januára veľké zmeny v dokladoch. Dva najpoužívanejšie budú v digitálnej forme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo vnútra upozornilo, že možnosť vytvorenia si digitálnych verzií oboch preukazov nijak nemení zaužívané procesy vydávania fyzických dokladov.

  • Od roku 2025 budú mať Slováci možnosť využiť aj elektronické verzie dvoch základných a najviac používaných dokladov - občianskeho preukazu a vodičského preukazu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke a zákona o občianskych preukazoch, ktoré dnes schválila vláda.
  • Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po schválení návrhu kabinetom vysvetlil, že zmeny zriaďujú platformu tzv. elektronickej peňaženky a umožňujú v nej vytvoriť dva najpoužívanejšie doklady.
  • Dodal, že na technickom riešení sa pracuje, stredajšie ohlásenie však môže byť ubezpečením, že aplikácia bude od januára plne funkčná. Predstavitelia rezortu ubezpečili, že bude spĺňať všetky bezpečnostné štandardy.

Citát: „V tejto súvislosti sa zmenami v zákonoch vytvárajú základné legislatívne predpoklady na vytváranie digitálnych verzií v mobilných zariadeniach, ako aj na ich overovanie kontrolnými orgánmi,“ vysvetlil dôvody legislatívnej úpravy rezort vnútra.


Širší kontext: V prvom štádiu by sa digitálne verzie oboch dokladov mali používať len pri policajnej kontrole, okrem hraničných kontrol, kde sa podľa medzinárodných predpisov musia vyžadovať fyzické doklady.

2. októbra 2024 o 9:30 Čas čítania 3:40 Bývalý funkcionár NAKA: Úlohou polície pri razii nie je prehľadávať na diskotéke náhodných ľudí, ale distribútorov drog Bývalý funkcionár NAKA: Úlohou polície pri razii nie je prehľadávať na diskotéke náhodných ľudí, ale distribútorov drog

V praxi pôjde predovšetkým o využívanie tejto možnosti pri kontrolách vykonávaných hliadkami poriadkovej, dopravnej a železničnej polície. V ďalších fázach projektu ráta ministerstvo s rozšírením funkcionalít i dostupnosti pre tretie osoby.

„Už v prvom polroku pripravujeme rozšírenie elektronickej peňaženky o ďalšie doklady, napríklad o zbrojný preukaz, ale aj rozšírenie využitia digitálnych dokladov,“ dodal minister.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež:

2. októbra 2024 o 10:33 Čas čítania 0:53 Ambulancie zvažujú vyberanie poplatkov od pacientov. Mnohé sú na hranici udržateľnosti, aj keď im poisťovne predĺžili zmluvy Ambulancie zvažujú vyberanie poplatkov od pacientov. Mnohé sú na hranici udržateľnosti, aj keď im poisťovne predĺžili zmluvy
1. októbra 2024 o 18:22 Čas čítania 0:27 Situácia v policajnom zbore je alarmujúca. Do konca roka odíde 2000 policajtov, občania budú na výjazd čakať aj štyri hodiny Situácia v policajnom zbore je alarmujúca. Do konca roka odíde 2000 policajtov, občania budú na výjazd čakať aj štyri hodiny
1. októbra 2024 o 17:46 Čas čítania 1:10 PREHĽAD: Rezort práce plánuje veľké zmeny. Chce zaviesť krátenie či odobranie dávky v hmotnej núdzi PREHĽAD: Rezort práce plánuje veľké zmeny. Chce zaviesť krátenie či odobranie dávky v hmotnej núdzi
Späť
Zdieľať
Diskusia