Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
dnes 4. októbra 2024 o 10:35
Čas čítania 0:51

Nemecko uzavrelo dôležitú dohodu s Litvou. Plánuje umiestniť svojich vojakov neďaleko hraníc s Bieloruskom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa dohody by v Litve malo byť dislokovaných až 5 000 nemeckých vojakov.

  • Litovský parlament ratifikoval dohodu s Nemeckom o umiestnení bojaschopnej brigády na svojom území. Za ratifikáciu hlasovalo vo štvrtok všetkých 88 prítomných poslancov, informovala agentúra DPA.
  • Dohoda, uzavretá 13. septembra v Berlíne, predpokladá umiestnenie nemeckých vojakov aj civilných príslušníkov ozbrojených síl v Litve. Brigáda by mala byť pripravená na nasadenie do roku 2027.
  • Parlament začal o pláne rokovať minulý týždeň po vystúpení nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa. Niektorí poslanci vo štvrtok upozornili na symbolický význam prijatia dohody v deň 34. výročia zjednotenia Nemecka.

Širší kontext: Litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas ratifikáciu označil za „ďalší základný kameň nášho strategického partnerstva“ s Nemeckom. Dohodu musí ešte ratifikovať aj nemecký Bundestag, termín jej prerokovania zatiaľ nebol stanovený. Pistorius počas návštevy Litvy uviedol, že ukončenie ratifikačného procesu očakáva v budúcom roku.

Litva je členská krajina NATO a podľa dohody by v nej malo byť dislokovaných až 5 000 nemeckých vojakov. Až 80 percent z nich bude v meste Rudninkai neďaleko hraníc s Bieloruskom. Zvyšní budú umiestnení v meste Rukla v centrálnej časti Litvy.


Prvých približne 20 nemeckých vojakov na mieste dislokácie v Litve pôsobí od apríla, ďalších 120 by malo prísť začiatkom októbra. Očakáva sa, že vojaci a ich rodiny budú zatiaľ bývať v hlavnom meste Vilnius a v Kaunase.

 Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež: 

1. októbra 2024 o 8:36 Čas čítania 1:07 Putin nariadil, aby na jeseň do ruskej armády povolali 133-tisíc nových vojakov. Zbraň dostanú do rúk aj 18-roční Putin nariadil, aby na jeseň do ruskej armády povolali 133-tisíc nových vojakov. Zbraň dostanú do rúk aj 18-roční
26. septembra 2024 o 20:20 Čas čítania 0:59 Riaditeľ Orbánovho úradu povedal, že Maďarsko by sa nepostavilo ruskej agresii. Konanie Zelenského považuje za nezodpovedné Riaditeľ Orbánovho úradu povedal, že Maďarsko by sa nepostavilo ruskej agresii. Konanie Zelenského považuje za nezodpovedné
26. septembra 2024 o 10:20 Čas čítania 0:49 Slovensko musí byť pripravené na jadrový incident na Ukrajine, varuje Pellegrini. Vyzýva dozorné orgány na zvýšenie pohotovosti Slovensko musí byť pripravené na jadrový incident na Ukrajine, varuje Pellegrini. Vyzýva dozorné orgány na zvýšenie pohotovosti
Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: flickr/7th Army Training Command
Domov
Zdieľať
Diskusia