Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
dnes 11. októbra 2024 o 12:01
Čas čítania 0:56

Reportérka ICJK musela vypovedať na polícii pre článok o sekte AllatRa. Redakcia to považuje za zastrašovanie zo strany štátu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Redakcia označila viaceré otázky, ktoré sa novinárky pýtali na výsluchu, za manipulatívne.

  • Investigatívne centrum Jána Kuciaka (ICJK) výsluch svojej reportérky Karolíny Kiripolskej, ktorú predvolal námestník žilinského krajského prokurátora Martin Kováč, odsudzuje a považuje za zastrašovanie. Novinárka vo svojom článku písala o aktivitách občianskych združení AllatRa a Tvorivá spoločnosť, informuje ICJK na webe.
  • ICJK vníma tento krok ako pokus štátnej moci odradiť novinárov od toho, aby pracovali na témach, ktoré sú otázkou verejného záujmu.
  • Novinárky sa na výsluchu pýtali na jej osobné majetkové pomery či na jej prácu a zapojenie do prípravy textu. Ten vznikol v rámci medzinárodného investigatívneho projektu Firehose of Falsehood.

Prečo je to dôležité: Sloboda tlače je kľúčová pre každú demokraciu. Novinári musia mať právo voľne skúmať, písať a zverejňovať informácie bez nátlaku štátu.

Citát:„ICJK rešpektuje zákon a skutočnosť, že každý občan je povinný podať svedeckú výpoveď. Ostro však protestujeme proti šikanóznemu postupu orgánov činných v trestnom konaní. Viaceré otázky pripravené prokuratúrou považujeme za manipulatívne a sugestívne,“ napísal šéfredaktor Lukáš Diko.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Širší kontext: Redakcia ICJK upozorňuje Krajskú aj Generálnu prokuratúru SR na to, že orgány činné v trestnom konaní kontaktovali reportérku ešte predtým, ako článok zverejnila. O postupe orgánov činných v trestnom konaní bude redakcia informovať na portáli Bezpečná žurnalistika.

Náboženské hnutie AllatRa, s črtami sekty a proputinovskou rétorikou, systematicky šíri dezinformácie a pseudovedecké tvrdenia o zmene klímy prostredníctvom projektu Tvorivá spoločnosť. Investigatívne centrum Jána Kuciaka v rámci projektu Firehose of Falsehood identifikovalo viaceré slovenské firmy, ktoré hnutie podporujú. Článok o AllatRa si prečítaš tu.

Domov
Zdieľať
Diskusia