Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Aneta Gospičová
dnes 15. októbra 2024 o 8:24
Čas čítania 1:16

Detskú pupočníkovú krv zo Slovenska poskytuje holandská klinika za 44-tisíc eur. Firmu založil spoluzakladateľ Smeru

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Matky za uskladnenie a odobratie krvi platia tisíce eur.

  • Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) prostredníctvom blogu na Denníku N informovala o neetickom biznise s pupočníkovou krvou na Slovensku. Podľa jej zistení ju predávajú v holandskej klinike na experimentálne liečby za 44-tisíc eur.
  • Monopolná firma Cord Blood Center Group, ktorá ako jediná na Slovensku skladuje pupočníkovú krv, založil spoluzakladateľ Smeru Zohdy Hamid. Firma vlastní aj holandskú kliniku.
  • O biznise s krvou je zatajených množstvo informácií. Jednou z nich je napríklad to, že zdravotníci podľa Marcinkovej získavajú provízie za odber pupočníkovej krvi, a to od 100 do 150 eur. Tú platí firma Cord Blood Center.
  • Matky za uskladnenie a odobratie krvi platia tisíce eur.

Citát:„Ak sa pre experimentálnu terapiu v tejto privátnej klinike rozhodnete, okrem platby 44 tisíc a viac, musíte podpísať aj súhlas, že sa tohto experimentu zúčastňujete dobrovoľne. Celým znením tohto súhlasu disponujem. Súčasťou je aj informácia, že táto terapia nie je schválená Európskou liekovou agentúrou (EMA) a neexistujú potvrdené štúdie, že funguje,“ píše Marcinko.

10. októbra 2024 o 10:00 Čas čítania 2:15 Ako ovplyvňuje dlhé pozeranie na obrazovku zrak mladých ľudí? Ako ovplyvňuje dlhé pozeranie na obrazovku zrak mladých ľudí?

Širší kontext: Firma si za odber krvi účtuje od 690 do 1490 eur a za uskladnenie krvi dieťaťa poplatok vo výške 78 až 191 eur. Informácia o tom, že zdravotníci dostávajú za odber províziu, nie je zverejnená ani na webovej stránke, ani v zmluve, ktorú matka podpisuje.

Firmu časom presunuli do Švajčiarska. Podľa švajčiarskeho obchodného registra Zohdyho Hamida od roku 2023 nahradil Oliver Hamid. V registri figuruje aj ďalší slovenský občan Martin Kollár. Títo ľudia podľa Marcinkovej vlastnia aj privátnu kliniku so sídlom v holandskom Eindhovene (CBC Health AG), kde ponúkajú experimentálne terapie kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi pre samoplatcov s rôznymi diagnózami.

Pravdepodobnosť, že rodičia využijú pupočníkovú krv, je maximálne 0,04%, uvádza česká hematologická spoločnosť. Okrem iného môžu byť kmeňové bunky získané aj počas života človeka odobratím z kostnej drene. Európska komisia vydala k týmto odberom negatívne stanovisko. Česká hematologická spoločnosť, hematológovia v Rakúsku, Nemecku a ďalších západných krajinách odbery taktiež nepodporujú.

Prečítaj si aj tieto články:

14. októbra 2024 o 12:49 Čas čítania 0:56 Blaha navštívil Moskvu: Chce sa ospravedlniť za „rusofóbiu na Západe“. Bude prednášať na miestnej univerzite Blaha navštívil Moskvu: Chce sa ospravedlniť za „rusofóbiu na Západe“. Bude prednášať na miestnej univerzite
13. októbra 2024 o 15:40 Čas čítania 0:57 Šutaj Eštok skritizoval Kotlárovu správu o pandémii. Verí, že má sebareflexiu a neodovzdá ju Šutaj Eštok skritizoval Kotlárovu správu o pandémii. Verí, že má sebareflexiu a neodovzdá ju
13. októbra 2024 o 13:40 Čas čítania 0:53 Vláda plánuje aktualizovať informácie o dávkach z tretieho piliera. Tie sa dotknú úpravy a zjednotenia dôchodkovej prognózy Vláda plánuje aktualizovať informácie o dávkach z tretieho piliera. Tie sa dotknú úpravy a zjednotenia dôchodkovej prognózy
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Reuters/Evelyn Hockstein
Domov
Zdieľať
Diskusia