Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Eva Thonhauserová
včera 17. októbra 2024 o 10:12
Čas čítania 0:49

Cez víkend dôjde k „bombogenéze“. Výrazne zmení počasie v Európe, ale aj na Slovensku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Tento meteorologický jav sa často vyskytuje nad Atlantikom, ale nie vždy má taký silný dopad na počasie v Európe.

  • Nad východným Atlantikom meteorológovia tento víkend očakávajú vývoj intenzívneho meteorologického javu známeho ako bombogenéza, čo spôsobí výrazné prehlbovanie tlakovej níže. Tento jav prinesie silný vietor a výrazné zrážky, ktoré zasiahnu viaceré časti Európy, upozorňuje iMeteo.
  • Táto tlaková níž začne výrazne prehlbovať svoj tlak už v sobotu a počas 24 hodín poklesne o 32 hPa. Bombogenéza bude mať priamy dopad na Britské ostrovy, kde nárazový vietor môže dosahovať až 120 km/h, čo môže viesť k materiálnym škodám.
  • Na Slovensku sa vplyv tohto javu prejaví veterným počasím už v nedeľu, keď vietor dosiahne nárazy až do 70 km/h. Aj keď to nebude také silné ako v západnej Európe, obyvateľov Slovenska čaká nepríjemné počasie.

Širší kontext: Bombogenéza je jav, pri ktorom tlak v strede tlakovej níže prudko klesá. Tento proces sa často vyskytuje nad Atlantikom, ale nie vždy má taký silný dopad na počasie v Európe. V prípade aktuálnej situácie tlak klesne zo 990 hPa na 958 hPa už do nedele, čo je oveľa rýchlejší pokles, než je bežné.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Táto tlaková níž ovplyvní nielen Britské ostrovy, ale aj severozápadné pobrežie Francúzska, Nemecka a Dánska. Aj keď sa v týchto oblastiach očakáva miernejší vietor, následné vplyvy môžu byť viditeľné aj v priebehu pondelka, keď zosilnie ďalšia tlaková níž nad Azorami.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia