Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
🥳 Vyhraj dovolenku v Ománe vďaka predplatnému Refresher+ 🌴
Aneta Gospičová
včera 28. októbra 2024 o 19:29
Čas čítania 1:14

NATO oficiálne potvrdilo prítomnosť vojakov KĽDR v Rusku. Je to znakom rastúceho Putinovho zúfalstva, tvrdí generálny tajomník

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) vo štvrtok oznámila, že prvé severokórejské jednotky už boli zaznamenané v ruskej Kurskej oblasti.

  • Generálny tajomník NATO Mark Rutte v pondelok potvrdil, že do Ruska boli vyslaní severokórejskí vojaci a boli nasadení v Kurskej oblasti.
  • Zapojenie KĽDR označil za významnú eskaláciu konfliktu a znamená to „nebezpečné rozšírenie ruskej vojny“.
  • Generálny tajomník NATO vyhlásil, že vývoj konzultujú v rámci Aliancie, s Ukrajinou a s partnermi z indo-pacifického regiónu. Podľa jeho slov by čoskoro mal absolvovať rozhovory s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom a ukrajinským ministrom obrany Rustemom Umerovom.

Citát: „Vyslanie severokórejských jednotiek do Kurskej oblasti je tiež znakom rastúceho zúfalstva (ruského prezidenta) Putina,“ povedal Rutte po stretnutí s delegáciou Južnej Kórey v Bruseli. V ruskej Kurskej oblasti vedie ukrajinská armáda od augusta pozemné operácie.


„Prehlbujúca sa vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou predstavuje hrozbu pre indo-pacifickú aj euroatlantickú bezpečnosť,“ dodal Rutte.

Širší kontext: Zapojením tisícov severokórejských vojakov do najväčšieho konfliktu v Európe od druhej svetovej vojny sa zvýši tlak na preťaženú ukrajinskú armádu. Zvýši sa aj geopolitické napätie na Kórejskom polostrove a v širšom indo-pacifickom regióne vrátane Japonska a Austrálie, tvrdia západní predstavitelia.


Rutte oznámil, že viac ako 600 000 ruských vojakov zahynulo alebo sa zranilo „v Putinovej vojne a on je neschopný udržať svoj útok na Ukrajinu bez zahraničnej podpory“.


Kremeľ predtým tvrdenia o nasadení severokórejských vojakov do bojov na Ukrajine označil ako falošné správy. Avšak ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v reakcii na tieto správy priamo nepoprel prítomnosť vojakov z KĽDR v Rusku. Povedal, že je záležitosťou Moskvy, ako bude napĺňať dohodu o partnerstve s Pchongjangom. Obsahuje aj ustanovenie o vzájomnej pomoci, na základe ktorej si majú obe krajiny pomôcť v prípade, že budú vystavené agresii.


Ukrajinský prezident v piatok s odvolaním sa na spravodajské služby vyhlásil, že Rusko plánuje vyslať severokórejských vojakov na bojisko už najskôr v nedeľu. KĽDR podľa Zelenského trénuje 10 000 vojakov, ktorí majú Rusku pomôcť v jeho vojenskom ťažení na Ukrajine. 

Prečítaj si aj tieto články:

26. októbra 2024 o 7:25 Čas čítania 0:48 Zelenskyj údajne odmietol prijať šéfa OSN. Dôvodom je jeho účasť na summite v Rusku Zelenskyj údajne odmietol prijať šéfa OSN. Dôvodom je jeho účasť na summite v Rusku
21. októbra 2024 o 8:10 Čas čítania 0:55 V Rusku vraj trénuje 12-tisíc vojakov z KĽDR. Zelenskyj hovorí o eskalácii vojny V Rusku vraj trénuje 12-tisíc vojakov z KĽDR. Zelenskyj hovorí o eskalácii vojny
18. októbra 2024 o 10:40 Čas čítania 0:45 AKTUÁLNE: Fico považuje Zelenského plán víťazstva za kontroverzný. Ukrajina v NATO vraj nie je dobrý nápad AKTUÁLNE: Fico považuje Zelenského plán víťazstva za kontroverzný. Ukrajina v NATO vraj nie je dobrý nápad
 Generálny tajomník NATO Mark Rutte.
Generálny tajomník NATO Mark Rutte. Zdroj: AP Photo/Virginia Mayo
Späť
Zdieľať
Diskusia