Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
včera 28. decembra 2024 o 10:01
Čas čítania 0:45

Tieto štyri potraviny by si mal jesť aj po Vianociach. ÚVZ radí Slovákom, ako vhodne upraviť stravu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Med je skvelým pomocníkom na posilnenie imunity.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) radí zaradiť ryby, med, cesnak a kyslú kapustu aj do povianočného jedálnička. Na svojom webe upozornil, že tieto potraviny sú zdrojom prospešných živín a vitamínov.


„Rybie mäso je z výživového hľadiska nízkoenergetické a bielkoviny rýb sú biologicky plnohodnotné, čiže obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny dôležité pre organizmus,“ ozrejmil úrad. Dodal, že ryby sú zdrojom omega-3 polynenasýtených mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. Odborníci odporučili ryby rozmrazovať v chladničke a pripravovať ich dusením namiesto vyprážania.


Med obsahuje minerály ako sú železo, meď, sodík, draslík či fosfor. „Je vhodné ho konzumovať počas zimných mesiacov, pretože posilňuje imunitu,“ podotkol úrad s tým, že vďaka vysokému obsahu jednoduchých cukrov sa rýchlo vstrebáva z tenkého čreva do krvného obehu a dodáva organizmu okamžitú energiu.


Ako doplnil úrad, cesnak je zdrojom alicínu, ktorý podporuje ochranu tráviaceho traktu pred plesňami a neželanými baktériami. „Priaznivo vplýva aj na hladinu cholesterolu a tukov v krvi,“ špecifikoval.


Kyslá kapusta obsahuje mikroorganizmy, ktoré podporujú zdraviu prospešné baktérie v črevách a uľahčujú trávenie, vstrebávanie živín a vitamínov. „Kyslá kapusta je bohatá na betakarotén, vitamín C, minerálne látky - draslík, vápnik, fosfor, zinok, horčík či železo,“ pripomenuli odborníci z ÚVZ.

Domov
Zdieľať
Diskusia