Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
20. apríla 2023, 14:46
Čas čítania 0:53

Ako si môžeš znížiť riziko vzniku rakoviny? Odborníci radia, čo robiť a čomu sa vyhnúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ku Dňu narcisov zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR návod, vďaka ktorému môže u seba človek znížiť riziko vzniku rakoviny.

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnil návod, vďaka ktorému môžu u seba ľudia znížiť riziko vzniku rakoviny. Aj keď niektoré faktory nemožno ovplyvniť, dodržiavanie krokov, ktoré zverejnila výskumná organizácia Cancer Research UK, dokáže predísť vzniku rakoviny v štyroch z desiatich prípadov. Informovali o tom prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.

„Najpodstatnejšie faktory vplývajúce na vznik rakoviny sú: vek, životný štýl, životné prostredie, strava, pôsobenie vírusov a infekcií, ale aj genetika. Možným faktorom vplývajúcim na rozvoj ochorenia by mohla byť aj úroveň a spôsob spracovania stresu, vedecké dôkazy sú však zatiaľ nejednoznačné,“ priblížil úrad.

Čo teda môžeš robiť, aby si znížil riziko vzniku rakoviny?

Zdravší životný štýl, pravidelné prehliadky či očkovanie

V prvom rade treba u jedinca zvýšiť pohyb a znížiť prísun živočíšnych tukov. Pomáha aj častá konzumácia zeleniny či ovocia, strukovín a celozrnných výrobkov. Pomôcť môže aj minimálny príjem alkoholu či vyhýbanie sa tabakovým výrobkom.

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Dôležité sú podľa odborníkov aj pravidelné preventívne lekárske prehliadky. „Pravidelné preventívne lekárske prehliadky a aktívne vyhľadávanie niektorých nádorových ochorení a ich diagnostika vo včasnom štádiu (napríklad skríning rakoviny krčka maternice, rakoviny prsníka, rakoviny hrubého čreva) zlepšujú prognózu pacientov – čím skôr sa začne liečba, tým vyššie bývajú šance na úspešné vyliečenie,“ dodali úradníci.

Okrem toho ti môže pomôcť aj očkovanie proti niektorým vírusom. Medzi takéto očkovania radíme napríklad vakcínu proti hepatitíde B, ktorá môže znížiť riziko rakoviny u pečene.

Faktory vplývajúce na vznik rakoviny.
Faktory vplývajúce na vznik rakoviny. Zdroj: FB/Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky
Domov
Zdieľať
Diskusia