Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
26. apríla 2023, 17:33
Čas čítania 7:34

Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor)

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Moderátor Iliev: Všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som Márii ponúkol úprimnú pomoc (Rozhovor)
Zdroj: TA3

Nečakám od Márie Bartalos ospravedlnenie. Ospravedlniť by sa mala skôr všetkým, ktorých jej status mohol negatívne ovplyvniť pred coming outom, hovorí Rastislav Iliev v rozhovore.

„Namiesto toho, aby sa verejne známi ľudia postavili za komunitu, ktorá na Slovensku nemá rovnaké práva ako majorita, sme sa opäť len dočkali bagatelizovania LGBTI+ témy a nepochopenia celej situácie. Škoda. Neviem, čo sa ešte musí stať, aby nás začali brať vážne,“ hovorí moderátor Rastislav Iliev, ktorý v televízii TA3 moderuje spravodajstvo a diskusnú reláciu V politike.

V októbri minulého roka sa po tragédii na Zámockej ulici v Bratislave prihlásil ku komunite LGBTI+. Vyzval vtedy známe osobnosti, aby urobili to isté, a celú spoločnosť k tomu, aby vyjadrili podporu queer ľuďom.

Pol roka nato sa však dočkal pravého opaku. Bývalá slovenská herečka Mária „Mary“ Bartalos, ktorú televízni diváci poznajú hlavne zo seriálu Oteckovia, totiž zaskočila svojím vyjadrením o tom, že láska rovnakého pohlavia je vraj chaos a nie je od Boha. Ilieva jej netolerantné vyjadrenia proti menšine pobúrili a rozhodol sa preto verejne oponovať jej názorom na Instagrame a zastať sa komunity, ktorej je sám členom.

Rastislav Iliev.
Rastislav Iliev. Zdroj: TA3
V Refresheri pravidelne píšeme o aktuálnych témach týkajúcich sa minorít na Slovensku. Ak ťa zaujímajú ďalšie dôležité aspekty života LGBTI+ ľudí, prečítaj si viac článkov v tejto sekcii. Ak sa pridáš k našim predplatiteľom v klube Refresher+, budeš mať neobmedzený prístup k podobným rozhovorom či dlhším článkom.
25. apríla 2023, 17:21 Čas čítania 3:15 Herečka Mária Bartalos zaskočila vyjadrením proti LGBT+ komunite: Láska rovnakého pohlavia je chaos a nie je od Boha Herečka Mária Bartalos zaskočila vyjadrením proti LGBT+ komunite: Láska rovnakého pohlavia je chaos a nie je od Boha

Aké boli vaše pocity, ako člena LGBTI+ komunity, keď ste si prečítali vyjadrenia proti queer ľuďom pod príspevkom bývalej herečky Márie Bartalos?

Dostalo sa to ku mne až teraz a som z jej vyjadrení absolútne znechutený. Pasovať sa do roly samozvanej motivátorky k životu s Bohom a tvrdiť, že byť queer nie je v súlade s Božím poriadkom a je to podriadenie sa diablovi, je pol roka od vraždy Juraja a Matúša neospravedlniteľné. O to viac, že má na Instagrame obrovský zásah, ktorý môže negatívne ovplyvniť verejnú mienku.

Prečo je podľa vás nebezpečné, keď sa takéto názory rozoštvávajúce spoločnosť šíria na sociálnych sieťach?

Pretože Mária má na sociálnych sieťach obrovský zásah, a keď tvrdí, že ľudia sa rozhodnú byť queer len z plezíru, potom núti svojich followers písať mi nezmysly typu: „Mária má pravdu. Prečo ju haníte za to, že ukazuje cestu k Bohu? Robíte zo seba neuveriteľné chúďatká a pútate na seba prehnanú pozornosť.“ Slovensko nie je tolerantná krajina. Darmo niektorí politici tvrdia opak.

Ak by sme boli tolerantnou krajinou, už dávno by sme sa v otázke zrovnoprávnenia LGBTI+ ľudí priblížili aspoň k susednému Česku a anonymní trollovia by sa mi nevyhrážali bitkou či zabitím. A nielen mne. Vyoutovať sa v takej homofóbnej spoločnosti rozhodne nie je pútanie pozornosti, ale volanie o pomoc.

25. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 7:27 Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor) Porotca z Nákupných maniačok: Slovenky sa obliekať vedia, chýba im však autentickosť. Tento módny kúsok by som zakázal (Rozhovor)

Ak nás totiž politici a verejnosť nezačnú brať konečne vážne, ktokoľvek nás môže zabíjať len preto, že sme sa narodili s inakosťou. A to je veľmi nebezpečné. Namiesto toho, aby sa verejne známi ľudia postavili za komunitu, ktorá na Slovensku nemá rovnaké práva ako majorita, sme sa opäť len dočkali bagatelizovania LGBTI+ témy a nepochopenia celej situácie. Škoda. Neviem, čo sa ešte musí stať, aby nás hlavne politici začali brať vážne.

Rastislav Iliev TA3 moderátor
Zdroj: Archív Rastislava Ilieva

Argument takéhoto kresťana, ktorý netoleruje lásku rovnakého pohlavia, môže byť, že má právo vyjadriť názory, ktoré vychádzajú z jeho náboženského učenia...

Od utorka, keď som sa k téme verejne vyjadril, mi písalo pár fanúšikov Márie. Vraj čo si to dovoľujem takto ju haniť. Snažím sa s nimi viesť normálnu debatu, ale nejde to. Sú slepo presvedčení o tom, že som to práve ja, kto túto tému zbytočne rozmazáva, a že Mária si to nezaslúži.

Tak sa pýtam, kto je Mária, že podsúva verejnosti naratív o Bohu, ktorý nemiluje queer ľudí? Aký má na to dôvod? A aký dosah majú takéto bludy na mladých LGBTI+ ľudí, ktorí túžia po láske a prečítajú si jej slová o diablovi, keď sa zamilujú do rovnakého pohlavia? Ja som mal tiež frajerku a chalani sa mi začali páčiť, keď som mal okolo 16 rokov.

Keby som si vtedy prečítal podobný status, neviem, či by som tomu nepodľahol, nikdy sa radšej nevyoutoval a žil v jednom veľkom omyle. Nič totiž nie je horšie ako nedokázať prijať samého seba a odolávať skutočnej láske. O čo potom v živote ide?

V príspevku ste Bartalos aj označili. Reagovala na to nejako aspoň v súkromnej správe? Ospravedlnila sa vám?

Máriu som označil preto, lebo dúfam, že si to prečítala. Doteraz sa mi neozvala a nečakám ani, že sa mi ospravedlní. A nemusí sa ospravedlniť mne, ale všetkým, ktorých jej status možno negatívne ovplyvnil. Predpokladám, že je natoľko sfanatizovaná, že iný názor okrem svojho nepripúšťa.

24. apríla 2024, 14:30 Čas čítania 9:58 Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor) Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy: Strana Hlas-SD zanikne. Po Pellegriniho odchode z nej Fico poberie ľudí (Rozhovor)

Čo je však dôležité, môj príspevok spustil lavínu pozitívnych a podporných vyjadrení, čo ma milo prekvapilo. Stále tu žije veľa príčetných ľudí, čo však neznamená, že treba rezignovať. Práve naopak, všetkým „neveriacim Tomášom“ treba vysvetliť riziká fanatizmu. Preto som aj Márii ponúkol pomoc. Úprimne.

V príspevku ste sa jej okrem iného opýtali, či si naozaj myslí, že vás bavia posmešky a vyhrážky v rodinách, v školách či v práci. Vychádza to z vašej osobnej skúsenosti? Vyhrážal sa vám niekedy niekto v rodine alebo v práci pre sexuálnu orientáciu?

Mne nikdy. Mám to šťastie, že mám milujúcu rodinu aj okolie. A našťastie som sa so šikanou nestretol ani v škole, ale od môjho coming outu mi písalo veľa mladých aj starších ľudí, ktorí to zažívali a zažívajú denne. Nejde o mňa, ale o tisíce queer ľudí, ktorí postupne zbierajú odvahu na coming out, aby sa im žilo lepšie a aby sa nemuseli skrývať, tak ako Mária za Boha, ktorá svojimi homofóbnymi vyjadreniami len rozoštváva spoločnosť.

A spoločnosť už je beztak dosť zmätená a potom ďalej bezdôvodne kope na všetky strany. Najjednoduchšie do LGBTI+ komunity, však čoby nie. Keď môžu politici a verejne známe osoby, tak prečo nie ostatní? Odtiaľ je už len milimeter k tragédii, ktorú sme zažili vlani v októbri.

Aká je vaša skúsenosť s vierou? Predsa len pochádzate z okresu, ktorý má percentuálne najväčšie zastúpenie katolíkov na celom Slovensku.

Fakt je, že minuloročné sčítanie obyvateľov potvrdilo, že horná Orava zostáva baštou katolíctva na Slovensku, no nikdy som sa nestretol so sfanatizovaným kresťanom, akým je podľa všetkého Mária, ktorý by chcel zo mňa vyhnať diabla len preto, lebo som gay.

Rastislav Iliev TA3 moderátor
Zdroj: Archív Rastislava Ilieva

Stretávate sa aj vo svojom okolí, alebo keď ste na Orave, s podobnými názormi, aké prezentovala Bartalos? Ako na ne reagujete v reálnom živote?

Domov
Zdieľať
Diskusia