Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
5. mája 2023, 17:12
Čas čítania 1:20

Slovákov čaká zvyšovanie platov a viac pracovných miest, radosť budú mať najmä v dvoch krajoch

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Naberať nových ľudí plánuje pätina firiem. S ich hľadaním má väčšina problém, no cudzincov ako riešenie nevidia.

V priemere každý piaty zamestnávateľ na Slovensku (22 %) plánuje ešte v tomto roku zvyšovať počet zamestnancov. Väčšinou ide o väčšie firmy. Na druhej strane najmä pre ekonomickú neistotu plánuje 7 % opýtaných zamestnávateľov aj prepúšťať.

Vyplýva to z najnovšieho reprezentatívneho prieskumu ČSOB na vzorke 307 podnikov a firiem rôznej veľkosti, ktorý pripravila v spolupráci s prieskumnou agentúrou Datank. 

Z prieskumu zároveň vyplynulo, že na trhu práce nie je dostatok vhodných kandidátov. „Ich deficit vníma až 70 % firiem. Najviac si to myslia firmy z odvetví vedeckých a technických činnosti, informačných technológií a spracovateľského priemyslu,“ uviedla v tejto súvislosti Dáša Polláková, manažérka oddelenia pre podnikateľov a malé firmy v ČSOB. Neplánujú si pomôcť ani zamestnaním cudzincov.

Potrebujeme prilákať Slovákov zo zahraničia späť

Hoci zamestnávanie cudzincov je jedným z dlhodobo diskutovaných riešení, až 72 % opýtaných zamestnávateľov k tomu neplánuje pristúpiť. K napätej situácii prispieva aj odliv pracovníkov do zahraničia, najmä mladých talentov.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

„Riešením je prilákať Slovákov zo zahraničia naspäť, vychovať si mladých zamestnancov alebo využiť zahraničných pracovníkov,“ uviedol v tejto súvislosti Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB. „Slovensko stále patrí ku krajinám, kde žije a pracuje najmenšie percento cudzincov v pomere k celkovej populácii. Pritom v zahraničí žijú a pracujú státisíce Slovákov, čo pre ekonomiku znamená značný únik mozgov. Najrýchlejšie operatívne riešenie pre firmy je asi začať aktívne pracovať so zahraničnou pracovnou silou. Pre malé a stredné firmy však môže predstavovať problém aj administratíva s tým spojená.“

Niektorým tento rok zvýšia platy

Okrem nedostatku pracovnej sily zamestnávatelia stoja často pred otázkou, ako popri raste nákladov na fungovanie kompenzovať zamestnancom aspoň sčasti infláciu v podobe zvyšovania mzdy. Plošné zvyšovanie miezd plánuje 34 % oslovených zamestnávateľov, pričom v priemere plánujú platy upravovať o 12 %.

27. februára 2023, 16:30 Čas čítania 3:24 Aké pracovné pozície zarábajú nadštandardne aj mimo Bratislavy? Našli sme pracovné ponuky, ktoré ponúkajú nadpriemerné platy  Aké pracovné pozície zarábajú nadštandardne aj mimo Bratislavy? Našli sme pracovné ponuky, ktoré ponúkajú nadpriemerné platy

„Najčastejšie ide o firmy z odvetví stavebníctva, administratívnych a podporných činností, ako aj informačných a komunikačných činností. Ak by sme sa na to pozreli z regionálneho pohľadu, najvyššie zastúpenie firiem, ktoré plánujú plošné zvýšenie, je v Prešovskom a Trenčianskom kraji,“ dodáva Polláková.

Naopak, k zmenám platov neplánuje pristúpiť 35 % oslovených. Viac ako štvrtina (28 %) opýtaných bude zvyšovať platy niektorým zamestnancom.

Domov
Zdieľať
Diskusia