Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
11. mája 2023, 15:41
Čas čítania 0:51

Skontroluj si platnosť pasu. Polícia upozorňuje na výnimky v lehotách

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Daj pozor, aby ťa hraničná kontrola neotočila naspäť na Slovensko, a doklady rieš v dostatočnom predstihu. Platnosť cestovných dokladov sa odvíja od viacerých faktorov.

Polícia na Facebooku upozorňuje Slovákov, aby boli s blížiacou sa sezónou letných dovoleniek opatrní a skontrolovali si platnosť svojho cestovného dokladu. Dĺžka platnosti cestovného pasu závisí hneď od niekoľkých dôležitých faktorov, upozorňuje polícia na Facebooku. 

Platnosť cestovných dokladov sa odvíja napríklad od veku žiadateľa, ale aj od veku, ktorý žiadateľ dosiahol v čase vydania pasu. Zároveň napríklad aj od možnosti zosnímať otlačky prstov. 

V prípade, že bol pas vydaný skôr ako pred dovŕšením 16 rokov, má platnosť iba 5 rokov. Pozor si daj aj na to, keď už jeden platný cestovný pas máš a požiadaš o vydanie ďalšieho. Platnosť novovydaného dokladu je v tomto prípade tiež iba 5 rokov. 

Najdlhšiu platnosť majú doklady, ktoré boli vydané žiadateľom starším ako 16 rokov. Tieto doklady sú v platnosti 10 rokov. V prípade, že žiadateľom dočasne nie je možné zosnímať odtlačky prstov, platnosť pasu je iba 1 rok. 

Dĺžka platnosti cestovných dokladov je najkratšia u najmladších detí. Pasy detí mladších ako 6 rokov strácajú svoju platnosť už po dvoch rokoch.

Do niektorých krajín iba platný pas nestačí. Vstup do USA je možný iba s pasom, ktorý bude platný minimálne ďalších 6 mesiacov od návratu domov. Podobné podmienky má aj Austrália, Turecko, Egypt a napríklad aj ázijské krajiny. Na porovnanie, na návštevu krajín Európskej únie postačí platný občiansky preukaz. 

Domov
Zdieľať
Diskusia