Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
11. mája 2023, 21:26
Čas čítania 1:27

Ukrajina dostane od Západu zbrane, s ktorými môže zásadne zmeniť priebeh vojny. Zrazu dostrelia oveľa ďalej

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajina podobné zbrane žiadala už dlho. Západné krajiny neboli ochotné dodávať ich pre prípad, že údery zasiahnu Rusko a to by viedlo k vyostreniu konfliktu.

Británia na Ukrajinu pošle rakety s dlhým doletom, potvrdil vo štvrtok britský minister obrany Ben Wallace. Moskva už varovala, že podnikne primeranú reakciu. 


„Dnes môžem potvrdiť, že Spojené kráľovstvo daruje Ukrajine rakety Storm Shadow. Takéto rakety majú dlhý dolet, iba konvenčnú nálož a schopnosť presného úderu,“ povedal Wallace poslancom Dolnej snemovne britského parlamentu.

Strely Storm Shadow majú dolet 250 km

Riadená strela Storm Shadow stojí približne 2,2 milióna libier (2,53 milióna eur) a môže zasiahnuť ciele až do vzdialenosti 560 kilometrov. Modifikované verzie určené na vývoz majú kratší dolet okolo 250 kilometrov. Ich dolet Ukrajine pred jarnou protiofenzívou umožní ničiť ciele hlboko za frontovými líniami a narušiť ruské zásobovacie trasy.


Ukrajina dlho žiadala takéto zbrane, ale USA a ďalšie krajiny neboli ochotné ich dodávať pre prípad, že údery zasiahnu Rusko a to by viedlo k vyostreniu konfliktu. Moskva predtým varovala, aby spojenci Kyjeva neposkytovali zbrane dlhého doletu a neprekračovali tak „červenú čiaru“.


Zatiaľ nie je jasné, koľko ich v rámci najnovšieho balíka pomoci dostane Ukrajina, ani aké lietadlá ich budú niesť. Podľa odborníkov však bez väčších ťažkostí môžu byť montované na stíhačky MiG-29 sovietskej výroby, na ktorých lietajú ukrajinskí piloti.


Riadené strely dlhého doletu typu Storm Shadow by mohli potenciálne zasiahnuť ciele na ukrajinskom polostrove Krym anektovanom Ruskom, uviedla CNN s odvolaním sa na niekoľko nemenovaných západných zdrojov. Britské ministerstvo obrany sa podľa nej vtedy ešte nechcelo k otázke bezprostredne vyjadriť.


Sunak ohlásil dodanie týchto rakiet počas návštevy Kyjeva a stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským vo februári tohto roka. Ukrajina uistila Londýn, že rakety Storm Shadow bude využívať výlučne v rámci svojho medzinárodne uznaného územia, nie však proti cieľom v Rusku.


Moskva vo štvrtok varovala, že jej ozbrojené sily „zodpovedajúco zareagujú“, píše CNN. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov odsúdil tento krok počas konferenčného hovoru s novinármi a sľúbil „ruskú odpoveď“.


„Toto si vyžaduje primeranú reakciu našej armády, ktorá, prirodzene, urobí so zreteľom na to patričné rozhodnutia,“ dodal Peskov.

Domov
Zdieľať
Diskusia