Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
18. mája 2023 o 19:33
Čas čítania 0:35

Európanov ohrozuje nový nebezpečný druh kliešťa, ktorý môže zabíjať. Jeho výskyt potvrdili aj u našich susedov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nový druh kliešťa je pre človeka ešte nebezpečnejší. Prenáša choroby a organizmus môže nakaziť nielen kliešťovou encefalitídou alebo lymskou boreliózou, ale aj oveľa vážnejšími, smrteľnými ochoreniami.

Na území Európy sa rozšíril nový nebezpečný druh kliešťa, ktorý môže prenášať smrteľné ochorenia. Exotický druh zachytili na území Nemecka, no jeho výskyt potvrdili už aj v susednom Česku, informuje tn.cz. 

Tropický kliešť rodu Hyalomma sa bežne vyskytuje v Ázii a severnej Afrike, no objavil sa už aj v našich končinách. Do Európy ho podľa Inštitútu Roberta Kocha priniesli sťahovavé vtáky, uviedol portál Polsat News. Exotický druh kliešťa vzhľadom pripomína pavúka s malými pruhovanými nožičkami a v porovnaní s kliešťom obecným je dvojnásobne väčší. 

Prenáša nebezpečné ochorenia

Pre človeka je tento druh kliešťa ešte nebezpečnejší. Prenáša choroby a organizmus môže nakaziť nielen kliešťovou encefalitídou alebo lymskou boreliózou, ale aj ďalšími smrteľnými ochoreniami.

Podľa odborníkov tieto kliešte prenášajú napríklad krymsko-konžský vírus. Nebezpečný vírus spôsobuje krymsko-konžskú hemoragickú horúčku, ktorá môže byť pre človeka smrteľná. Tropický druh kliešťa prenáša aj nebezpečnú baktériu Rickettsia aeschlimanni, ktorá je pôvodcom arabskej hemoragickej horúčky.

Kliešte
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia