Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
6. júna 2023, 13:13
Čas čítania 0:29

V Trenčíne hospitalizovali 8 pacientov s kliešťovou encefalitídou. Zverejnili možný zdroj nákazy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
V Trenčíne hospitalizovali 8 pacientov s kliešťovou encefalitídou. Zverejnili možný zdroj nákazy
Zdroj: Unsplash.com, Getty Images/Sean Gallup

V nemocnici v Trenčíne hospitalizovali 8 pacientov. Sú na infekčnom pre nákazu kliešťovou encefalitídou.

Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne je hospitalizovaných osem pacientov na infekčnom oddelení, dôvodom je kliešťová encefalitída. „Na našom infekčnom oddelení je od minulého týždňa hospitalizovaných osem pacientov s kliešťovou encefalitídou,“ informovala Holecová s tým, že pôvod nákazy zisťuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Považskej Bystrici.

Podľa vedúcej oddelenia epidemiológie RÚVZ v Považskej Bystrici Evy Jurdíkovej evidujú v čase od 1. júna tri potvrdené prípady kliešťovej encefalitídy. „Vo všetkých prípadoch sú pravdepodobným faktorom prenosu nákazy nepasterizované mliečne výrobky. V súčasnosti prebieha ďalšie epidemiologické vyšetrovanie,“ uviedla Jurdíková.


Kliešťová encefalitída je vírusové ochorenie, postihuje centrálny nervový systém a môže zanechať následky. Prenášačmi vírusu sú kliešte. Nakaziť sa dá aj konzumáciou nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov od infikovaných zvierat, najmä od kôz a oviec.

Domov
Zdieľať
Diskusia