Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. júna 2023, 15:55
Čas čítania 0:48

Milujeme lacné fejky. Tretine Európanov neprekáža nelegálny nákup imitácií luxusných značiek, majú jednu podmienku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Až 80 percent respondentov súhlasilo s tvrdením, že falšovanie podporuje zločinecké organizácie a ničí pracovné miesta.

Tretina Európanov považuje nákup falšovaného tovaru za prijateľný, ak je cena originálneho výrobku príliš vysoká. Medzi mladými ľuďmi je to dokonca až polovica. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnil v pondelok Úrad Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO).

Na druhej strane, približne 80 percent respondentov súhlasilo s tvrdením, že falšovanie podporuje zločinecké organizácie a ničí pracovné miesta, vyplýva zo správy agentúry APA.

EUIPO v rámci prieskumu realizovaného od 30. januára do 15. februára oslovil takmer 30-tisíc ľudí vo všetkých členských štátoch EÚ vo veku 15 rokov a viac. Medzi jednotlivými členskými štátmi sa prejavili hlboké rozdiely. Kým v Dánsku a Holandsku si približne štvrtina spotrebiteľov (26 percent) nebola istá, či je výrobok, ktorý si kúpili, originálny alebo nie, v Rumunsku tento podiel stúpol na 72 percent.

K obsahu na internete, najmä k športovým podujatiam, sa v EÚ dostalo nelegálnym spôsobom 14 percent respondentov. Vo vekovej kategórii 15 až 24 rokov tento podiel vzrástol na 33 percent. Podiel ľudí, ktorí mali neoprávnený prístup k nelegálne skopírovanému obsahu, sa pohyboval od 9 percent vo Fínsku a v Dánsku po 22 percent na Malte.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Spotrebitelia, ktorí prestali vyhľadávať obsah nelegálneho pôvodu, ako najčastejšie dôvody svojho rozhodnutia uviedli lepšiu cenovú dostupnosť a širší výber obsahu z legálnych zdrojov.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Anna Dziubinska
Domov
Zdieľať
Diskusia