Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Lukáš Čelka
5. augusta 2023, 14:30
Čas čítania 6:00

Chceš novú prácu a viac zarábať? Úrady preplatili Slovákom už aj kurz pre pilotov za 4-tisíc eur

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

O tom, ako fungujú príspevky na rekvalifikačné kurzy, sme sa rozprávali s námestníčkou sekcie zamestnanosti úradu práce sociálnych vecí a rodiny Katarínou Dubovanovou.

V pätnástich rokoch väčšina z nás pravdepodobne netuší, akým smerom by sa v živote chcela uberať – česť výnimkám. Napriek tomu však ľudia v tomto veku musia spraviť rozhodnutie, ktoré môže zásadne ovplyvniť ich budúcnosť. Niektorí dokonca až počas štúdia na odbornej škole zistia, že to, čo sa učia, ich nebaví. Ďalší na to prídu, až keď začnú pracovať.

Ak náhodou aj ty patríš medzi ľudí, ktorí snívajú o inej práci – možno aj s lepším platom, alebo sa už dlhší čas nedokážeš so svojou kvalifikáciou zamestnať, môžu byť pre teba riešením rekvalifikačné kurzy. Hoci niekedy stoja aj tisíce eur, často ťa nemusí trápiť, ako za ne zaplatíš. Kurz ti totiž môže v plnej výške preplatiť úrad práce.

„Cena kurzu je na posúdení úradom práce. V určitom čase sme schválili záujemcovi napríklad aj letecký výcvik, aby mohol vykonávať prácu pilota,“ hovorí námestníčka sekcie služieb zamestnanosti Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Katarína Dubovanová s tým, že takýto kurz stojí približne štyritisíc eur.

6. marca 2023, 14:30 Čas čítania 3:51 Známy módny reťazec na Slovensku skrachoval. Zamestnanci nám opísali, ako im firma zatajovala problémy a ostali bez výplat Známy módny reťazec na Slovensku skrachoval. Zamestnanci nám opísali, ako im firma zatajovala problémy a ostali bez výplat

Na Refresheri sa pravidelne venujeme témam, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť mladú generáciu, či už ide o cenné rady, alebo užitočné informácie. Kvalitný obsah môžeme tvoriť len vďaka našim predplatiteľom. Podpor nás a pridaj sa do klubu Refresher+.

Z hotelierstva do IT sveta

Rekvalifikačné kurzy preplatené úradom práce zaujali aj Filipa Straku. Jeho plány študovať na vysokej škole oddialilo rodičovstvo, a tak sa začal pozerať po kurzoch, vďaka ktorým by sa mohol naďalej vzdelávať a rozširovať svoje vedomosti.

Hoci Filip vyštudoval hotelovú akadémiu a v tejto sfére pracoval počas strednej školy aj po nej, začalo ho to ťahať do IT sektora. Na práci programátora ho lákalo lepšie platové ohodnotenie, ale aj časová flexibilita. „Keď som si robil prehľad o možnostiach vzdelávania, natrafil som na informáciu, že mi rekvalifikačný kurz preplatí úrad práce,“ priblížil Filip pre Refresher s tým, že kurz trval desať týždňov a pozostával zo stoštyridsať študijných hodín.

Filip Straka sa taktiež učí programovať.
Filip Straka sa taktiež učí programovať. Zdroj: Archív Filip Straka

Napriek tomu, že Filip momentálne žije ďaleko od svojho trvalého bydliska a komunikoval s príslušným úradom práce, ktorý schvaľoval jeho príspevok poštou, na komunikáciu si nesťažuje. „Na môj podiv to nebolo vôbec zlé. Úradníci boli veľmi ochotní. Skvele sa mi komunikovalo aj so sprostredkovateľom kurzu,“ dodal Filip.

27. februára 2023, 16:30 Čas čítania 3:24 Aké pracovné pozície zarábajú nadštandardne aj mimo Bratislavy? Našli sme pracovné ponuky, ktoré ponúkajú nadpriemerné platy  Aké pracovné pozície zarábajú nadštandardne aj mimo Bratislavy? Našli sme pracovné ponuky, ktoré ponúkajú nadpriemerné platy

„Mám v pláne naberať skúsenosti a učiť sa. Plánujem si spraviť nadväzný kurz a niekedy neskôr aj vysokú školu. Medzitým sa, samozrejme, chcem zamestnať ako programátor a naberať prax,“ uzavrel Filip s tým, že rekvalifikačný kurz mu minimálne pomohol „otvoriť oči vo veľkom IT svete a ukázal mu, akým smerom sa chce uberať a v čom by sa mal zlepšiť“.

Z telefonistky na digitálnu markeťáčku

Kurz preplatený úradom práce využila aj telefonistka Ivana Markusová. Pôvodne vyštudovala obchodnú akadémiu a neskôr vysokú školu s ekonomickým zameraním, vo svojom odbore sa však nedokázala uplatniť na trhu. Pri výbere profesie bolo jedným z jej hlavných kritérií, aby išlo o kancelársku prácu, a keďže pozícia telefonistky to spĺňala, prijala ponuku a zamestnala sa v call centre.

„Po zaškolení mi to pripadalo ako práca snov – samé telefonáty a žiadne osobné stretnutia s klientmi. Neskôr som sa však chcela profesijne posunúť ďalej. Jeden známy ma v tom čase zasvätil do digitálneho marketingu a hneď som vedela, že to je to, čo chcem robiť,“ priblížila pre Refresher.

Ivana pracovala ako telefonistka.
Ivana pracovala ako telefonistka. Zdroj: Archív Ivana

Telefonistka prezradila, že absolvovať kurz digitálneho marketingu zvažovala už v minulosti, ale úrad práce vtedy preplácal kurzy len pre nezamestnaných. „Počas toho, ako som si robila prieskum o možnostiach vzdelávania v tejto oblasti, zistila som, že sa takéto kurzy pohybujú v cenách okolo tisíc eur. Neskôr, keď som sa dozvedela, že si aktuálne môže spraviť kurz zadarmo aj človek, ktorý je zamestnaný alebo na rodičovskej dovolenke – ako napríklad teraz ja, bola to jasná voľna,“ priblíži Ivana s tým, že nemala na čo čakať a prihlásila sa na kurz kariérnej platformy Skillmea.  

7. februára 2023, 18:10 Čas čítania 3:09 Plat 2490 € mesačne aj bez vysokej školy? Našli sme dobre platené pozície na Slovensku Plat 2490 € mesačne aj bez vysokej školy? Našli sme dobre platené pozície na Slovensku

Podľa jej slov bol celý proces získania príspevku bezproblémový a rýchly. „Lektori ma nasmerovali a povedali mi, ako na to. Takmer všetko som vybavila telefonicky a mailom. Stačil len jeden podpis a bolo to. Išlo to úplne hladko,“ dodáva.

Ivana sa chce uplatniť v oblasti digitálneho marketingu.
Ivana sa chce uplatniť v oblasti digitálneho marketingu. Zdroj: Archív Ivana


Po skončení kurzu si Ivana začala privyrábať ako virtuálna asistentka. „Rozšírenie aj tohto typu vzdelania k tomu neodmysliteľne patrí. Do budúcnosti určite zvažujem absolvovať aj nejaký kurz manažmentu či copywritingu. Myslím si totiž, že keď má človek prehľad vo viacerých oblastiach, je flexibilnejší a tým sa aj zvyšuje jeho hodnota na trhu,“ dodala na záver Ivana.

Z elektrikára ítečkár

Jeden z kurzov absolvoval aj elektrikár Matúš Milo. Ako nám prezradil, jeho pôvodná profesia ho už prestala napĺňať a túžil pracovať z domu. „Neustále som sa musel naháňať a niekam dochádzať. Mojím snom bolo pracovať z domu. Keď som sa dozvedel, že si môžem spraviť rekvalifikačný kurz zadarmo, na základe prieskumu pracovných ponúk som sa rozhodol vzdelávať v IT sektore. Už v minulosti som mal nejaké skúsenosti s programovaním, čiže to bola jasná voľba,“ priblížil pre Refresher Matúš Milo.

Matúša už nebaví práca elektrikára, a tak by chcel byť programátorom.
Matúša už nebaví práca elektrikára, a tak by chcel byť programátorom. Zdroj: Archív Matúš Milo

Matúš sa nakoniec rozhodol pre kurz v programovacom jazyku Java. „Všetko prebehlo formou videoprednášok, za čo som veľmi rád. Je to podľa mňa najlepšia forma kurzov, keďže si ich viem časovo prispôsobiť. Keď mám čas vzdelávam sa – ak nie, môžem to nechať na neskôr,“ doplnil s tým, že celý kurz mu zabral približne tri mesiace.  

„V mojej aktuálnej práci mi plynie výpovedná lehota. V budúcnosti si plánujem dorobiť nadväzné kurzy, ale už popritom sledujem pracovné ponuky. Chcel by som plynulo prejsť z jednej profesie do druhej a pracovať z domu ako programátor,“ dodal na záver Matúš.

Koľko ti preplatia? 

Svoje možnosti si záujemca o kurz preveruje sám. Či už chce zmeniť profesiu, alebo si len zdokonaliť zručnosti – vyhľadá si na internete ponuku dostupných kurzov z oblasti, ktorá ho zaujíma. Úrad práce do výberu kurzu a vzdelávacej agentúry nijako nezasahuje. Následne si záujemca sám vyberie vzdelávaciu agentúru.

Ľudia sa môžu zapojiť do programov REPAS+ či KOMPAS+. Pri programe REPAS+ ide o tzv. rekvalifikačný pas, vďaka ktorému človek získa zručnosti a vedomosti v inom odbore, než pracoval doteraz. Po absolvovaní kurzu môže zmeniť svoje povolanie či oblasť podnikania. KOMPAS+ sa zase venuje kompetenčným kurzom, tzv. „mäkkým zručnostiam“, ako sú napríklad počítačové, jazykové, sociálne či komunikačné zručnosti.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Green Fox Academy

 

„Čo sa týka programu REPAS+, uchádzači najčastejšie vyhľadávajú kurzy spojené s profesiou vodiča či so skrášľovacími a bezpečnostnými službami. Časté sú aj opatrovateľské a účtovnícke kurzy. V rámci programu KOMPAS+ je najväčší záujem o jazykové a počítačové kurzy,“ prezradila pre Refresher Katarína Dubovanová z Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny s tým, že uchádzači si môžu požiadať o príspevok na akýkoľvek kurz s výnimkou výcvikového kurzu na vodičské oprávnenie skupiny B.

Hoci na stránkach úradu práce nájdeš odporúčané cenové limity – výšky príspevkov nie sú pevne stanovené. Ak presiahnu odporúčanú sumu, treba k žiadosti predložiť prieskum trhu s cenovými ponukami od troch iných poskytovateľov kurzu a tým preukázať, že ide o primeranú cenu na trhu. 

Úrad práce.
Úrad práce. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

   

Úrad práce potom žiadosť posúdi, pričom berie do úvahy viaceré faktory, ako napríklad vek a vzdelanie uchádzača, jeho znevýhodnenosť na trhu práce či počet evidencií a kurzov, ktoré v minulosti už absolvoval. 

Katarína Dubovanová hovorí, že úrady uprednostňujú uchádzačov, ktorí sú znevýhodnení na trhu práce alebo ešte nikdy nedostali žiaden príspevok na kurz – prípadne dostali a aktuálne žiadajú o preplatenie kurzu, ktorý naň nadväzuje.

„Vo väčšine prípadov úrady posudzujú žiadosti kladne. Plusom môže byť napríklad aj prísľub od budúceho zamestnávateľa, ktorým firma potvrdí, že má v pláne uchádzača zamestnať za podmienky, že si urobí certifikát a dovzdeláva sa v danom profesíjnom odvetví,“ hovorí Katarína Dubovanová.

Uchádzač nemusí nič platiť dopredu ani doplácať – príspevok vždy pokrýva plnú cenu kurzu. Predtým než sa naň prihlási, musí počkať na schválenie žiadosti a uzatvorenie dohody s úradom. Spätne úrad práce kurzy neprepláca.

Kurzy môže uchádzač absolvovať prezenčnou, dištančnou alebo kombinovanou formou. V prípade prezenčnej výučby úrad práce okrem plného kurzovného uchádzačovi o zamestnanie preplatí aj stravné a cestovné náklady za každý deň vzdelávania vo výške 4,76 eura.

Po skončení kurzu, ktorý môže trvať dni, no aj mesiace, uchádzač prinesie na úrad certifikát ako doklad o úspešnom ukončení vzdelávania. Následne už len požiada o platbu vzdelávacej agentúre, ktorá ho vyškolila.

Profesiu môžeš zmeniť zadarmo, aj keď už máš prácu

Niekto si môže mylne myslieť, že na príspevky od úradu práce majú nárok iba nezamestnaní ľudia. Skutočnosť je však úplne iná. O príspevok na kurzy si môžu v rámci projektu „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“ požiadať všetci ľudia, ktorých úrad eviduje ako záujemcov o zamestnanie. Záujemcom o zamestnanie pritom môže byť každý pracujúci alebo dobrovoľne nezamestnaný človek, ale aj rodič na materskej alebo rodičovskej dovolenke.

To znamená, že si záujemca môže sám vybrať akýkoľvek kurz s výnimkou výcvikového kurzu na vodičské oprávnenie skupiny B. Okrem toho od 26. apríla pozastavili príspevky na iné vodičáky, keďže úrady podporili už približne 10-tisíc takýchto kurzov.

Veľký záujem bol aj o profesionálne vodičské kurzy. Ilustračná fotografia.
Veľký záujem bol aj o profesionálne vodičské kurzy. Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Andrej Galica
Hoci vzdelávacie kurzy ako také nemajú žiadne časové obmedzenia, ak máš o nejaký záujem, je najvyšší časť podať si žiadosť o príspevok. V rámci programov REPAS+ a KOMPAS+ musíš stihnúť ukončiť vzdelávanie do 2. októbra a pri projekte „Nestrať prácu – vzdelávaj sa“ do 16. októbra.

Ústredie práce taktiež predpokladá, že by sa na jeseň mohli spustiť nové projekty, ktoré budú na spomínané projekty nadväzovať. Ak nestíhaš kurz ukončiť do vyššie uvedených termínov, môžeš počkať na ich spustenie.
Domov
Zdieľať
Diskusia